Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Voda ve Středomoří má už kolem 23 °C, chladné je Španělsko

17. 6. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 17. 6. 2019 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Do prázdnin se ještě trochu ohřeje. Voda ve Středomoří má už kolem 23 °C, chladné je Španělsko Zdroj fotografie: meteocentrum.cz Sezona letních dovolených u moře pomalu začíná a tak je čas se podívat na teplotu vody v nejnavštěvovanějších lokalitách. Nejlépe je na tom východ Středomoří, kolem Turecka a Kypru už má voda 25 °C. Řecké ostrovy, Bulharsko, Chorvatsko a Itálie mají zatím vodu teplou 23 °C a to se může vyloženě teplomilům zdát ještě trochu málo. Podobně je na tom i Tunisko. Chladnější voda panuje v západní části Středomoří, zejména ve Španělsku zatím má voda pouze kolem 20 °C. Pro otužilce je zatím Pobaltí se 17 °C, zde ale teplota roste nejrychleji.

Pokud se na teplotu moře podíváme jako na odchylku od průměru posledních desítek let, tak jde vidět, že ve většině destinací je voda na polovinu června nadprůměrně teplá, především v oblasti Bulharska. To mívá v půlce června ještě studenější vodu než Středozemní moře, ale pak to rychle dohání a o prázdninách už na tom bývá podobně. Letos je napřed, a tak se pravidelní návštěvníci Bulharska mohou těšit nad možná teplejší vodu než v minulých letech. Bude samozřejmě hlavně záležet na dalším vývoji počasí. 

Na pobřeží Španělska je i z hlediska odchylky od normálu voda momentálně studená, na polovinu června je teplota podprůměrná. Kdo se tedy do této země chystá k moři už v nejbližších týdnech, může ho relativně studená voda překvapit. V červenci však čekáme, že i zde dojde k ohřátí moře na běžné letní středomořské hodnoty. 

Vývoj počasí ve vašem letovisku můžete sledovat na našich stránkách, které pokrývají celou Evropu. Připravujeme pro vás předpovědi v obdobné podobě jako pro Česko. Ani v zahraničí tak nemusíte hledat jinou předpovědní službu. 




Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024