Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Teploty kolem dvaceti a občas déšť - takový bude příští týden

19. 5. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 19. 5. 2019 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Počasí je nyní na úrovni květnového průměru Teploty kolem dvaceti a občas déšť - takový bude příští týden Zdroj fotografie: 123rf S víkendem přišlo příjemné oteplení, kdy se teploty konečně začaly dostávat nad 20 °C. Další zvýšení teplot ovšem zatím není v plánu. Může se tak stát docela kuriózní věc, když koncem dubna jsme už zaznamenali letních 25 °C a může se klidně stát, že za celý květen se to nezopakuje! Na úplný konec měsíce ještě přesně nevidíme, ale nejbližší týden nám letním počasím zatím neodmění. V minulých letech bylo přitom léto na konci května běnou záležitostí. 

Pondělí nabídne zase trochu nižší teploty, díky přecházejímu srážkovému pásmu poměrně vydatně zaprší a denní maxima se nejspíše dostanou na 15/19 °C, nemusí to ale nutně být po poledni, někde to může být už dopoledne. Úterý nyní vypadá s menším množstvím srážek, středa pak zase s větším. Teploty se nezmění a zůstanou v maximech přes den lehce pod 20 °C. Změna teplot nepřijde ani ve čtvrtek a pátek, kdy přitom už nečekáme mnoho srážek. V pátek může být dokonce i polojasno nebo skoro jasno.

Nadcházející víkend, vlastně už poslední květnový, je zatím z hlediska oblačnosti a deště trochu nejasný - modely se hodně rozcházejí. Z teplotního hlediska panuje větší shoda, že maxima nadále zůstanou pod 20 °C, nebo jen na této hranici. A i na začátek dalšího týdne to vypadá obdobně. Přece jen se ale začíná ukazovat na přelom května a června, že se teploty zamíří vzhůru k letní hodnotě 25 °C. Jestli ji stihnou pokořit do konce měsíce, se teprve uvidí. 






Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024