Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Vlhký severovýchodní vzduch přinesl přeháňky i mlhy

14. 4. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 14. 4. 2019 | ka, meteocentrum.cz, portal.chmi.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Na některých územích Česka spadlo přes 7 litrů srážek na metr čtvereční, místy byly pozorovány mlhy. Vlhký severovýchodní vzduch přinesl přeháňky i mlhy Zdroj fotografie: 123rf

V severovýchodním proudění na čele tlakové výše se středem nad Skandinávským poloostrovem k nám dnes pronikal chladný a vlhký vzduch, což s sebou přineslo četné srážky nad většinou území Česka. Výraznější srážková oblast přecházela po půlnoci nad severní Moravou směrem na západ, ráno a přes den však šlo častěji o větší množství přeháněk malého prostorového rozsahu. Tyto přeháňky byly ve vyšších polohách místy i sněhové, např. na Vysočině, v Krkonoších či na Šumavě. I přes vysokou radarovou odrazivost v některých přeháňkách nebyla nad Českou republikou zaznamenána žádná blesková aktivita.

Množství srážek zaznamenaných za posledních 24 hodin bylo na území Česka velmi různorodé. Zatímco v pohraničních oblastech kolem Šumavy se dle radarových odhadů srážky prakticky nevyskytovaly, v podhůří Krkonoš, Orlických hor či na Jesenicku napadlo až 7 litrů na metr čtvereční. Obecně spadlo více srážek v severní než jižní polovině našeho území.

Ve vlhkém vzduchu se také na mnoha místech vytvořily mlhy. Zatímco na Milešovce ji pozorovali v ranních hodinách, v Jeseníkách a na Vysočině byly mlhy hlášeny ještě v poledne. Skvělým pozorovacím místem byla dopoledne Lysá Hora, z níž byla výborně patrná vrstva nízké oblačnosti zahalující oblast Moravské brány. Mlhy a nízká oblačnost se často tvoří právě v nízko položených místech na dně říčních údolí, kam stéká ochlazený vzduch.

Pozn: Zpráva byla upravena 15.4. z důvodu ověřování datových zdrojů. Za vzniklé nesrovnalosti se omlouváme.



Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024