Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Vítr se uklidnil, nahradilo ho aprílové počasí

11. 3. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 11. 3. 2019 | ka, meteocentrum.cz, portal.chmi.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Výstraha na silný vítr stažena, většinu území dnes však skrápěly přeháňky. Vítr se uklidnil, nahradilo ho aprílové počasí Zdroj fotografie: 123rf

Extrémně silný vítr posledních dní se konečně uklidnil. V pondělí ho nahradil mírný vítr spojený s méně výrazným tlakovým polem panujícím nad Českou republikou.

Většinu území však také potrápily přeháňky, a to nejen dešťového charakteru. Během jediného dne střídal polojasnou oblohu déšť, smíšené srážky, sněhové přeháňky a na některých místech dokonce i sněhové krupky. Tyto tuhé srážky tvořené neprůsvitnými ledovými částicemi do velikosti 0.5 cm byly zapříčiněny teplotami blízkými nule. Nejvyšší srážkový úhrn za posledních 24 hodin byl naměřen na v Peci pod Sněžkou , kde spadlo přes 24 mm.

Změna synoptické situace povede k chladnějšímu počasí tento týden, které bude provázet spíše mírný až čerstvý vítr. Silnější proudění lze určitě očekávat v pátek, kdy by měl přes naše území přecházet další frontální systém. Vyšší rychlosti větru se mohou vyskytnout i ve středu, výstraha však zatím nebyla vydána.



Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024