Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Poslední únorové dny budou krásně jarní

23. 2. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 23. 2. 2019 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Maximální teploty vystoupí až k 15 °C Poslední únorové dny budou krásně jarní Zdroj fotografie: 123rf Ranní teploty o tomto víkendu klesají do rozmezí -5 °C až -10 °C a jasně nám tím ukazují, že se stále ještě nacházíme v zimním období. To však nebrání tomu, aby nám únor ještě ve svých posledních dnech ukázal pravé jarní počasí. Přechodným dnem k tomu bude neděle, kdy se na východě území teploty patrně ani přes den nedostanou moc daleko od nuly (v nižších polohách kolem +2 °C), ale na západě republiky by se odpoledne mohly dostat už na +9 °C, i díky očekávané menší oblačnosti a tedy slunci.

A na začátku nového týdne se nad střední Evropu opět po pár dnech nasune výrazná tlaková výše a s tím se vrátí jarní počasí. Před pár dny jsme je tu už měly, takže to nebude taková novinka. Nečekáme žádné srážky, i když slunce na obloze nebude po celé dny. A maximální teploty v pondělí odhadujeme na 10/14 °C, v úterý 11/15 °C a ve středu patrně vyvrcholí na 12/16 °C. Čechy budou teplejší než východ území. I noční teploty by se měly tentokrát již držet spíše na nulou. Ve čtvrtek se patrně trend teplot obrátí, ale ještě se dočkáme pěkných 11/15 °C podle aktuálních předpokladů.

V pátek bude první březnový den, paradoxně však dojde k ochlazení. Ne moc výraznému - páteční teploty odhadujeme na 7/11 °C při větší oblačnosti a i místním dešti. Předpověď na pátek a sobotu však ještě může doznat značných změn, modely se liší v názoru, jak výrazné bude ochlazení. Sobotní teploty nyní také vidíme na 7/11 °C, už spíše beze srážek. Zřejmě už v neděli se zase mírně oteplí na 9/13 °C. Celkově tak bude příští týden teplotně nadprůměrný. 

A po srážkově vydatném začátku roku se začíná zase trochu projevovat sucho. Naštěstí je zatím v půdě vody dost, díky solidním sněhovým srážkám v hlavní části zimy.



Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024