Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Silné krátké mrazy v pondělí na severovýchodě

6. 1. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 6. 1. 2019 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Na západě Čech teploty zůstanou nad nulou Silné krátké mrazy v pondělí na severovýchodě Zdroj fotografie: 123rf V průběhu neděle se začínají zvětšovat teplotní rozdíly mezi východem a západem republiky. V poledne byly v Ostravě ještě -1 °C, ale v horách už se podstatně ochladilo a na Lysé hoře v tu samou dobu ukazoval teploměr už pouze -9°C. Severovýchodní část území začíná zasahovat vpád studeného vzduchu, který sníží do pondělního rána teploty na Ostravsku na -8 °C, a na horách i pod -10 °C. V průběhu pondělí zůstanou teploty i v nižších polohách pod -5 °C. Takové ochlazení se ještě před pár dny nezdálo pravděpodobné. 

Čím víc na západ, tím méně se zde studený vzduch projeví. Na Moravě teploty budou slabě pod nulou, ve východní části Čech kolem nuly a na západě Čech se i v pondělí dočkají denních teplot až +3 °C. V rámci Česka tedy skutečně velké rozdíly. Naopak pokud bychom šli ještě na východ od našich hranice, tak ve slovenských Tatrách udeří kruté mrazy okolo -15 °C v noci a -10 °C přes den. V oblasti je vydána výstraha na mráz.

Jak rychle mrazy udeří, tak rychle pak zmizí - už v noci na úterý začne mít převahu teplejší vzduchová hmota, která se od západu začne posouvat k východu a mrazivé počasí bude kvapem vytlačováno. V úterý odpoledne už se teploty dostanou nad bod mrazu na celém českém území, tedy už i na Ostravsku. Mrazivé počasí se v těchto dnech dostává i daleko na jihovýchod Evropy, dokonce až k oblíbené letní přímořské destinaci - k bulharskému pobřeží Černého moře. Kontinentální klima zde zkrátka dělá své.



Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024