Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Srážky byly vydatné, teploty splnily sliby

3. 12. 2018 | Poslední aktualizace: 00:00 3. 12. 2018 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
V pondělí kolem poledne došplhaly ke 12 °C Srážky byly vydatné, teploty splnily sliby Zdroj fotografie: 123rf.com Teplá fronta, která naše území přešla během neděle, byla velmi povedená a svým průběhem takřka učebnicová. V zimním období jsou to právě teplé fronty, které umí přinést trvalejší a vydatnější srážky. Do pondělního rána napršelo kolem 10 mm srážek, v severní polovině Čech to bylo i 15 mm a s připočtením pondlěního dopoledne se úhrny srážek dostaly na severovýchodě a také na západě Čech až ke 20 mm. Což je na prosincové poměry hodně a konečně se větší množství vláhy dostalo i hlouběji do půdy. Pomáhá to i stavům vody v řekách.

Navíc, teplá fronta přinesla i ukázkový vzestup teplo, především v Čechách. Ty stoupaly už od nedělního rána, nezastavily se ani večer a v noci na pondělí, aby nakonec v pondělí v poledne překročily v jihozápadním sektoru Čech 10 °C a lokálně se hlavně v okolí Prahy a na Plzeňsku došplhaly nakonec až ke 12 °C (Staňkov +12,4 °C). Pomohlo k tomu i krátké vyjasnění. Toto oteplení zcela zlikvidovalo sněhovou sněhovou pokrývku, která v Čechách napadla během noci na sobotu. Obleva postihla i horské oblasti, i když třeba v Krkonoších je sněhu dost na to, aby vydržel.

Relativně vysoké teploty se v dalších dnech přibližně udrží, a čekáme i vydatnější deště prakticky až do konce týdne. Prosinec si tak dost možná už během své první třetiny splní normální srážkové úhrny za celý měsíc. Ty se celorepublikově pohybují na úrovni 50 milimetrů, avšak v nižších polohách je to jen do 40 mm.



Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024