Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

V příštím týdnu už na horách sněžení

19. 10. 2018 | Poslední aktualizace: 00:00 19. 10. 2018 | zk, meteocentrum
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Napadnout může i pár centimetrů sněhu! V příštím týdnu už na horách sněžení Zdroj fotografie: 123rf

V předpovědním článku na víkend jsme zmiňovali, že během příštího týdne očekáváme další pokles teplot. Co nastane po něm, ještě přesně nevíme, ale minimálně od úterý do čtvrtka budou maximální denní teploty skutečně jen kolem 11 °C.

Kromě nízkých teplot čekáme v těchto dnech také nezanedbatelné srážky. První fronta dorazí už v pondělí na večer a alespoň občasný déšť se pak bude vyskytovat až do středy. Ve čtvrtek potom srážky nejspíš trochu poleví, ale místní přeháňky mají stále velkou šanci.

Ale pozor! Na horách v polohách nad 1000 m nebudou maximální denní teploty nejspíš dosahovat ani 5 °C a srážky zde proto budou alespoň přechodně sněhové! Otázkou je, kde přesně se hranice mezi deštěm a sněžením bude nacházet, ale záviset bude samozřejmě také na denní době. Zatímco odpoledne bude sněžit jen v těch nejvyšších partiích, v noci a ráno se bude sníh dostávat i níže.

Na hřebenech hor (Krkonoše, Šumava, Hrubý Jeseník, Beskydy, Krušné hory) ale může za těchto pár dní napadnout i pár centimetrů sněhu a podzimní krajinu tak ze dne na den vystřídá krajina zimní. Jestli a jak dlouho se sníh udrží, ještě nevíme. I opětovné oteplení o pár stupňů by nejspíš vedlo k jeho roztátí.



Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024