Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Horko se ještě vrátí, i když už slabší

15. 8. 2018 | Poslední aktualizace: 00:00 15. 8. 2018 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Teploty blízko třicítce čekáme minimálně další týden Horko se ještě vrátí, i když už slabší Zdroj fotografie: 123rf.com Současné mírné ochlazení rozhodně neznamená, že s horkým počasím je definitivní konec. Výhled modelů na další dny a týdny ukazuje, že teploty dosahující v odpoledních hodinách ke 30 °C nastoupí znovu od tohoto pátku a potrvají zřejmě až do 24. srpna. K tomu stále málo oblačnosti a téměř žádné srážky. Jediné hrozí v sobotu, ale je to jen malá pravděpodobnost přeháněk a i pokud budou, tak ne moc silné.

Do 20. srpna, tedy do pondělí, se modely vysoce shodují, že denní teploty budou lehce pod 30 °C s převažujícími slunečnými dny. Pak nastává trochu nejistoty - většina modelů odhaduje, že od 21. do 24. srpna dojde ještě k mírnému oteplení až na 32 °C. Nezdá se však, že by ještě bylo dosaženo hodnot z minulého týdne a pondělí, kdy teploty dosahovaly až na 35 °C.

Malé množství modelů předpovídá už na nějaký z těchto dnů příchod ochlazení. Většina modelů naznačuje ochlazení až v sobotu 25. srpna. Toto ochlazení by patrně již bylo spojené s většími srážkami. Ohledně dalšího víkendu 25.-26. srpna tedy z hlediska počasí máme nyní zprávy, že bude spíš deštivý a již chladný (kolem 20 °C).

Obecně poslední srpnový týden se jeví jako spíš studenější, s poklesem teplot do rozmezí 18 až 24 °C. Samozřejmě je to už delší horizont předpovědi a může dojít ke změně. Obecně jen platí, že konec srpna už přináší z logiky věci zřetelně větší projevy blížícího se podzimu. Slabší slunce už nepouští teploty tak vysoko, navíc proudění v atmosféře se oživuje a je větší hrozba propadu studeného vzduchu od severu.



Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024