Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Zima přece jen přichází, sníh příští týden i ve městech!

13. 1. 2018 | Poslední aktualizace: 00:00 13. 1. 2018 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Nevyhnou se nám zřejmě ani celodenní mrazy Zima přece jen přichází, sníh příští týden i ve městech! Zdroj fotografie: 123rf Teplé počasí pomalu plíživě odchází a na jeho místo se dere roční období, které bychom v lednu tak nějak očekávali. První rozcvičkou budiž už tento víkend a pondělí, kdy se denní teploty nakonec dostávají pouze na -1/3 °C, tedy slabě nad nulu. A noční pod nulu, což už lednové poměry připomíná. Na nebi sledujeme boje mezi nízkou oblačností a slunečními paprsky, který bude v sobotu na většině území vyhrávat ta oblačnost, v neděli se síly vyrovnají a v pondělí už převládne slunečno. Lokálně ale může být vše trochu jinak.

V úterý očekáváme příchod frontální systému od západu. Rozpuštěním částečné inverze se hlavně v Čechách může na krátko trochu oteplit, možná k +5 °C, jenže za frontou začne od středy pronikat studený vzduch. Zpočátku dešťové srážky se budou ve sněhové měnit ve stále nižších polohách, až koncem týdne dorazí i do nížin. Ruku v ruce s tím budou klesat i teploty, které se o dalším víkendu zřejmě dostanou zase k nule. A možná zůstanou už i pod ní.

Kolem 22. ledna už ve výhledu vidíme celodenní mráz i v nížinách a noční teploty klesající pod -10 °C! Sem tam i nějaké sněžení, ale jeho množství se popravdě odhaduje takhle dlouho dopředu dost špatně. Holomráz by ale hrozit neměl. Není to poprvé, kdy čest zimy zachrání druhá půlka ledna. Je to období, které je silnými vpády zimy dost proslavené. Jak přesně to letos s mrazivými dny v této době bude vypadat, budeme muset ještě upřesnit v dalších dnech.



Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024