Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Hodnoty celkového ozonu jsou nyní extrémně nízké

14. 2. 2023 | Poslední aktualizace: 10:22 14. 2. 2023 | David Tichopád, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
V pondělí byla naměřena na stanici v Hradci Králové hodnota celkového 245 DU, což je extrémně podprůměrný stav. Hodnoty celkového ozonu jsou nyní extrémně nízké Zdroj fotografie: 123rf.com

V tomto ročním období se hodnoty celkového ozonu nad Českem obvykle pohybují okolo 390 DU a v rámci ročního chodu, jsou v tomto období nejvyšší. Nižší hodnoty celkového ozonu bývají registrovány zpravidla na podzim. 

Aktuálně zaznamenaná hodnota 245 DU, je o 36 % nižší než činí dlouhodobý normál. Tato situace je pravděpodobně způsobena silnějším polárním vírem, který má nyní svůj střed nad severní Skandinávií a okrajově zasahuje i nad naše území.

V polárním víru jsou nyní extrémně nízké teploty (pod -78 °C), které umožňují vznik polárních stratosférických oblak. Na těchto oblacích dochází k hromadění ozon poškozujících látek, které se při slunečním svitu aktivují a způsobují destrukci ozonu. 

Tato situace bude přetrvávat pravděpodobně do čtvrtku. Především na horách, kde bude převažovat skoro jasná obloha, mohou být na tuto roční dobu vysoké hodnoty UV indexu. Lidé, kteří budou v těchto dnech trávit celý den na horách, by měli zvážit použití krému s ochranným UV filtrem. 
 



Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024