Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Klíšťata začínají být opět aktivní

26. 3. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 26. 3. 2021 | mm, meteocentrum.cz;ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Zatím je riziko spíš mírné, ale začíná se zvyšovat Klíšťata začínají být opět aktivní Zdroj fotografie: Zuzana Kluková

S nástupem jarního počasí se začínají opět aktivizovat neoblíbení paraziti - klíšťata. Zatímco v zimě je riziko minimální, tak v průběhu jarních měsíců se rychle zvyšuje na vysoké hodnoty v květnu a v červnu. Vývoj v každé sezóně závisí i na průběhu počasí, proto riziko napadení zpracovává pravidelně Státní zdravotní ústav ve spolupráci s ČHMÚ.

Aktuální data ze čtvrtka hovoří o tom, že na většině území převládá mírné riziko. V Jeseníkách, Beskydech a v okresech Trutnov, Náchod, Rychnov n. Kněžnou, Sokolov a Tachov je riziko hodnocené jako malé. Aktivita klíšťat na škále od 1 do 10 je většinou na úrovni 2-3, ale v nížinách v Čechách a na jižní Moravě dosáhne v nejbližší době až stupně 4.

Jako prevence se doporučuje v listnatých a smíšených lesích nosit oblečení z světlé hladké látky, na kterém budou klíšťat dobře vidět. Pokud se do takového lesa vydáte, je vhodné se později doma prohlédnout. Kromě míst s malým rizikem se už může hodit i repelent.



Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024