Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Rostoucí koncentrace CO2 může zhoršovat schopnost přemýšlet

21. 4. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 21. 4. 2020 | mm, meteocentrum.cz; phys.org
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Na konci století by hlavně ve městech mohly být koncentrace velmi vysoké. Rostoucí koncentrace CO2 může zhoršovat schopnost přemýšlet Zdroj fotografie: 123rf.com

V souvislosti s oxidem uhličitým (CO2) se většinou hovoří o jeho schopnosti zachycovat dlouhovlné záření Země a tím zvyšovat její teplotu (tzv. skleníkový jev). Nejnovější výzkum ale ukazuje, že tento plyn může mít ve vysoké koncentraci nepříznivý dopad i na intelektuální schopnosti člověka.

Pokud by nedošlo k omezení produkce skleníkových plynů, tak by se koncentrace CO2 ve volné krajině mohla zvýšit ze současných asi 414 ppm (= v milionu částic vzduchu je právě 414 částic CO2) asi na 930 ppm v roce 2100. Ve městech by to bylo ještě asi o 100 ppm více.

Lidé ovšem většinu času netráví venku (aspoň obyvatelé Česka a dalších zemí mírného pásma). Proto autory studie (pod vedením Krise Karnauskase z Coloradské univerzity) zajímalo jaké budou koncentrace uvnitř budov za daných venkovních podmínek. Vyšlo jim, že při 930 ppm mimo města může být v městských budovách až 1400 ppm.

Vysoké koncentrace oxidu uhličitého obecně vedou k únavě a ospalosti. To určitě znáte z přeplněných místností se špatným větráním. Pokud by úrovně tohoto plynu opravdu dosáhly uvedených čísel, může dojít ke snížení schopnosti strategicky uvažovat až o 50 %. Ale výzkum v tomto směru spíše jen začíná a tak toto číslo nemusí být definitivní. Ale v každém případě je to další důvod, proč se snažit držet emise skleníkových plynů na uzdě.



Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024