Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Na návětrné straně ulic méně znečištění

8. 9. 2018 | Poslední aktualizace: 00:00 8. 9. 2018 | zk, meteocentrum
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Kdo je znečištění citlivý, může si podle směru větru vybírat, po které straně ulice půjde. Na návětrné straně ulic méně znečištění Zdroj fotografie: 123rf

Často si nemůžeme příliš vybírat, kterými ulicemi půjdeme při cestách za našimi každodenními povinnostmi a aktivitami. Může se tedy stát, že se nevyhneme rušným ulicím, kde jezdí spousta aut produkujících zplodiny, které není zrovna příjemné dýchat. Výfukové plyny se skládají z látek, které mohou působit dýchací obtíže (oxidy dusíku, prachové částice), mají toxické účinky (oxid uhelnatý) nebo mohou napomáhat vzniku rakoviny (toluen, styren, formaldehyd, benzopyren).

Co si ale většinou můžeme vybrat je to, po které straně těchto rušných ulic půjdeme. A rozhodně v tom rozdíl je! Nefouká-li totiž vítr vyloženě podél ulice (tzn. fouká třeba kolmo na ulici), kumuluje se zpravidla více znečištění na závětrné straně ulice (fouká-li zleva doprava, závětrná strana je ta levá) a výhodnější pro naše zdraví tedy je jít po chodníku na straně návětrné (dle příkladu po chodníku vpravo).

Výjimkou by mohly být velmi úzké ulice (v porovnání s výškou domů), kam se vítr ovlivňující transport znečištění ani příliš nedostane. V takových ulicích ale zase nebývá až tak mnoho aut, aby to našemu zdraví tolik ubližovalo.



Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024