Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Za slunných dnů vzrostly koncentrace přízemního ozonu

8. 6. 2018 | Poslední aktualizace: 00:00 8. 6. 2018 | zk, meteocentrum
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Na vyhlášení smogové situace to ale ještě není. Za slunných dnů vzrostly koncentrace přízemního ozonu Zdroj fotografie: meteocentrum.cz

Slunečné dny, které v posledních dnech panovaly na území České republiky, vedly ke zvýšení koncentrací ozonu v přízemních vrstvách. Tato molekula vzniká fotochemickými reakcemi (tedy reakcemi, které probíhají díky slunečnímu svitu) a pro lidský organismus může být ve větším množství velmi škodlivá.

Ozon totiž patří mezi silně dráždivé látky a může způsobovat pálení očí a nosu, kašel, bolest hlavy a pocity tlaku na hrudi. Záleží ovšem na době, po kterou ozon dýcháme, a také na množství, které do sebe při jednom nádechu vpravujeme. Uvádí se, že první problémy mohou nastat při překročení koncentrace 160 mikrogramů na metr krychlový.

Koncentrace ozonu se nyní na většině našeho území pohybují mezi 120 a 180 mikrogramů na metr krychlový. Menší jsou pouze na území Novohradských hor, na Břeclavsku, Znojemsku a u východní hranice republiky. Větší zatím naštěstí nikde monitorovány nebyly.

Na oficiální vyhlášení varování, které je vydáváno při překročení koncentrace 180 mikrogramů na metr krychlový, tedy zatím podmínky nebyly, ale citlivé osoby by si již pozor dávat měly. Tím se myslí, že není vhodné zdržovat se venku na slunci v odpoledních hodinách a provozovat fyzicky náročné aktivity s nutností zvýšení frekvence dýchání.

V nadcházejících dnech s větší oblačností nejspíše koncentrace přízemního ozonu opět poklesnou, ale jakmile bude slunce opět delší dobu dominovat na obloze, zmíněné riziko zdravotních komplikací se nejspíš znova objeví.



Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024