Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Proč v roce 2020 stouply koncentrace metanu?

1. 6. 2023 | Poslední aktualizace: 08:00 1. 6. 2023 | David Tichopád, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
V roce 2020 došlo k omezení ekonomiky v důsledku pandemie COVID-19, což vedlo ke zlepšení kvality ovzduší a nižším emisím oxidu uhličitého. Koncentrace metanu v atmosféře však nečekaně stoupaly. Proč v roce 2020 stouply koncentrace metanu? Zdroj fotografie: meteosat

Koncentrace metanu v atmosféře v roce 2020 stouply nad hodnotu 1900 ppb (částic na miliardu). Tato hodnota je třikrát vyšší v porovnání s preindustriálním obdobím. Také meziroční růst koncentrací metanu byl nejvyšší od zahájení systematických měření metanu v roce 1983. V roce 2020 došlo k meziročnímu nárůstu koncentrací metanu o 15 ppb.

Metan je považován po oxidu uhličitém za druhý nejdůležitější antropogenní skleníkový plyn. Tento plyn také přispívá k tvorbě troposférického ozonu, který má negativní účinky na lidské zdraví a zemědělství.

Dlouhou dobu se vědci snažili vysvětlit, proč koncentrace metanu v atmosféře tak rychle rostou. Obecně se metan do atmosféry dostává z těchto zdrojů: Rozpad organické hmoty v mokřadech, těžba a využití fosilních paliv, trávení přežvýkavců, spalování biomasy při požárech, tání permafrostu, rozklad materiálů na skládkách a podobně.

Podle vědců existují důkazy, že zvýšení koncentrací metanu v roce 2020 bylo způsobeno prudkým nárůstem emisí z mokřadů a také paradoxně poklesem emisí oxidů dusíku (NOx) v důsledku pandemie. K těmto závěrům došla mezinárodní skupina vědců včetně výzkumníků z Pekingské univerzity, Norského institutu pro výzkum vzduchu, NOAA, NASA, Kalifornského technologického institutu a další (viz odkaz pod článkem).

Vědci připsali zhruba polovinu z celkového nárůstu koncentrací metanu v roce 2020 zvýšeným emisím z mokřadů. Většina světových mokřadů byla v roce 2020 vystavena neobvykle vysokým teplotám a většímu množství srážek než obvykle, a to zejména na severní polokouli. Zde byly mokřady rovněž asi o půl stupně teplejší v porovnání s rokem 2019. Tyto vlivy pravděpodobně způsobily expanzi mokřadů, dřívější tání a pozdější zamrzání půdy. Dále mohlo rovněž dojít k zvýšení emisí metanu z permafrostu a termokrasových jezer.

Druhou polovinu z celkového nárůstu koncentrací metanu připsali vědci poklesu emisí NOx v důsledku pandemie COVID-19. Oxidy dusíku jsou látky, které znečišťují ovzduší a jsou uvolňované díky spalování fosilních paliv. Tyto plyny spouští řetězec chemických reakcí, které produkují reaktivní sloučeninu zvanou hydroxyl (OH). Hydroxyly dále reagují  s metanem, čímž jej odstraňují z atmosféry.

Metan je zejména z krátkodobého hlediska velmi silný skleníkový plyn. Omezení emisí metanu je tak jednou z nejslibnějších metod, jak zpomalit tempo globálního oteplování. Ale zatím nic nenasvědčuje tomu, že by se s rostoucími koncentracemi metanu něco dělalo. Tempo meziročního nárůstu metanu v roce 2021 bylo dokonce ještě vyšší než v roce 2020. V roce 2021 vzrostly koncentrace metanu v atmosféře o 17 ppb v porovnání s rokem 2020. Podle vědců je možné pozorovat začátek dalšího znepokojivého cyklu zpětné vazby, v rámci kterého změna klimatu vede k intenzivnějším dešťům a vyšším teplotám, což způsobuje nárůst emisí metanu z mokřadů. Tyto emise následně urychlují globální oteplování.



Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024