Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Vikingové opustili Grónsko v důsledku vzestupu mořské hladiny

31. 5. 2023 | Poslední aktualizace: 08:49 31. 5. 2023 | David Tichopád, meteocentrum.cz, PNAS
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Existuje mnoho teorií, proč Vikingové opustili v 15. stol. Grónsko. Podle nové studie z harvardské univerzity za tím stál nárůst kontinentálního ledovce, který zatížil Grónsko, čímž došlo k vzestupu hladiny moře. Vikingové opustili Grónsko v důsledku vzestupu mořské hladiny Zdroj fotografie: 123rf

Vikingové se poprvé v Grónsku začali usazovat okolo roku 985 našeho letopočtu. Začali si zakládat osady a vydrželi zde několik stovek let. V 15. století však archeologické záznamy ohledně osídlení Grónska mizí. Doposud se předpokládalo, že hlavní příčinou bylo zhoršující se klima související s malou dobou ledovou. Podle nových výzkumů publikovaných v časopise PNAS americké Národní Akademie Věd (NAS) začalo kromě klimatických změn docházet také k vzestupu vodní hladiny. 

Malá doba ledová podle některých autorů začíná už ve 13. století, konkrétně se za začátek malé doby ledové považuje erupce indonéské sopky Samalas v roce 1257. Obecně pak v tomto období narostla vulkanická činnost. Velké sopečné erupce totiž dodávají do stratosféry síranové aerosoly, které odrážejí sluneční záření zpět do vesmíru, což vede k ochlazení povrchu Země. 

Se sopečnou činností pokleslo také sluneční záření. V 15. a 16. století se vyskytlo tzv. Spörerovo minimum sluneční aktivity. Toto působení přirozených klimatotvorných faktorů vedlo k ochlazení klimatu. V důsledku zvýšené vulkanické činnosti došlo ke změnám v cirkulaci v severním Atlantiku v meridionálním směru (tzv. Atlantic Meridional Overturning Circulation - AMOC). Tyto změny pak způsobily ochlazení v severním Atlantiku a Evropě. 

Chladnější klima umožnilo nárůst ledovcového štítu v Grónsku. Tento ledovcový štít ostrov zatížil, což vedlo k jeho poklesu a nárůstu hladiny moře až o 3,3 m. Moře tím pádem zaplavilo stovky kilometrů čtverečních pevniny. Tyto vlivy spolu se špatnými klimatickými podmínkami malé doby ledové a horším dopravním spojením s Evropou vedly k postupnému opouštění Grónska.   



Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024