Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Jak se mění koncentrace kyslíku a oxidu uhličitého v atmosféře?

28. 4. 2023 | Poslední aktualizace: 10:12 28. 4. 2023 | David Tichopád, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
V časovém průběhu koncentrací O2 a CO2 se projevují roční cykly, které souvisí s dýcháním rostlin a fotosyntézou, a dlouhodobé změny související se spalováním fosilních paliv. Jak se mění koncentrace kyslíku a oxidu uhličitého v atmosféře? Zdroj fotografie: 123rf.com

Na úvod uveďme, že zemská atmosféra obsahuje 78,1 % dusíku, 20,9 % kyslíku, 0,9 % argonu a ~0,04 % oxidu uhličitého. Koncentrace CO2 se v průběhu roku mění vlivem fotosyntézy a dýchání rostlin. Od května do října koncentrace CO2 klesají a ve zbylých měsících zase rostou. Z dlouhodobého hlediska koncentrace CO2 vlivem spalování fosilních paliv v atmosféře vzrůstají. Nárůst činí 20 ppm za desetiletí. V roce 1960 byly registrovány koncentrace 315 ppm, ale v roce 2022 již koncentrace CO2 činily 421 ppm, což je o ~30 % více. 

Pokud se podíváme na koncentrace O2 v atmosféře, tak i zde můžeme pozorovat roční cyklus, který souvisí s fotosyntézou a dýcháním rostlin. Dlouhodobě však koncentrace O2 v atmosféře v důsledku spalování fosilních paliv klesají, a to tempem ~40 ppm za desetiletí. Jednotky ppm znamenají parts per milion, tedy počet částic v jednom milionu. Například 421 ppm oxidu uhličitého znamená, že v jednom milionu molekul vzduchu je 421 molekul CO2, což v procentech odpovídá 0,0421 %. 

Jak již bylo zmíněno, roční cykly CO2 a O2 jsou způsobeny fotosyntézou a dýcháním rostlin. Většina světových lesů se nachází na severní polokouli, tedy v letních měsících zde převažuje fotosyntéza, při které rosliny spotřebovávají CO2 z atmosféry a ukládají jej do listů a kmenů. Naopak v zimním období se listy rozkládají a převažuje dýchání rostlin, čímž dochází k uvolnění CO2 do atmosféry. 

Důkazů, že dlouhodobý nárůst koncentrací CO2 v atmosféře je způsoben antropogenní činností, existuje hned několik. Lidstvo každoročně spálí ~8 miliard tun uhlí, ~5 miliard tun ropy a ~3 miliardy tun zemního plynu. Pokud započteme pohlcování CO2 v oceánech, připadá nárůst CO2 na antropogenní činnost. Dalším důkazem je dlouhodobý pokles O2, který odpovídá směšovacím poměrům při spalování fosilních paliv. 

Jako další důkaz antropogenní činnosti na růst koncentrací CO2 v atmosféře posluhuje izotopové složení uhlíku, které se liší v závislosti na zdroji. Uhlík, který je obsažen v ropě a zemním plynu neobsahuje žádné 14C a jen malé množství 13C. Dále oxid uhličitý pocházející z vydechování rostlin obsahuje míň 13C než oxid uhličitý původem z oceánu. Oxid uhličitý v atmosféře představuje směs CO2 z různých zdrojů a jeho podrobnou analýzou můžeme zjistit, jak vzrůstající koncentrace CO2 odpovídají uhlíku, který je emitován ze spalování fosilních paliv.  



Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024