Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Mají pokusy o ovlivňování srážek nějaký význam?

9. 9. 2022 | Poslední aktualizace: 00:00 9. 9. 2022 | mm, meteocentrum.cz;Science;CEN
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Snahy o modifikaci srážek mají dlouhou historii Mají pokusy o ovlivňování srážek nějaký význam? Zdroj fotografie: 123rf

Člověk se poměrně často setkává se situací, že na určitém místě prší málo, prší hodně nebo prší ve špatnou dobu. Reálné obrysy začaly mít experimenty s ovlivňováním oblaků (je možné se setkat i s pojmem "setí mraků" z angl. "cloud seeding") ve 40. letech minulého století.

Při setí mraků se obvykle využívá vybraná chemická sloučenina, často jde o jodid stříbrný. Tato látka má za úkol podpořit tvorbu srážkových částic v oblacích a zvýšit tak pravděpodobnost, že z daného oblaku začnou vypadávat srážky.

Ověření tohoto předpokladu v praxi je ale složité, protože každý oblak je trochu jiný a pokud některý ovlivníme, tak už nemáme k dispozici "kontrolní vzorek". Moderní výzkumy pomocí radaru ukazují, že v místech, kde byla látka rozptýlena, opravdu dochází ke většímu růstu sněhových vloček. Reálný dopad na srážky spadlé na povrch je nicméně stále obtížné přesně kvantifikovat, odhady hovoří o celkovém nárůstu o několik procent, i když za prokázaný tento údaj zatím považovat nemůžeme.

Na druhou stranu i malý narůst srážek může v některých oblastech ušetřit hodně vody na závlahy. Rozhodnutí, zda se to vyplatí, tak zůstává na každém státu. Zatím nejsou známy významnější dopady těchto pokusů na životní prostředí, pokud by ale došlo k jejich rožšíření, tak budeme muset věnovat pozornost i tomuto aspektu.



Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024