Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Co způsobuje menší srážkové úhrny?

14. 1. 2022 | Poslední aktualizace: 00:00 14. 1. 2022 | dt, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Českou republiku aktuálně ovlivňuje rozsáhlá tlaková výše se středem nad západní Evropou. Tlaková výše zapříčiňuje spíše menší srážkové úhrny. Co způsobuje menší srážkové úhrny? Zdroj fotografie: Zuzana Kluková

Do konce týdne nečekáme výraznější srážkové úhrny. Srážek bude spíše poskrovnu a v nížinách se bude jednat spíše o déšť. Na horách se mohou objevit sněhové přeháňky. Čím je to dáno, že je nyní srážek míň? Může za to tlaková výše, to je tlakový útvar, v jehož středu je vyšší tlak než v okolí. 

Tlaková výše (odborněji anticyklóna) se vyznačuje tzv. subsidenčními pohyby vzduchu. To jsou velice pomalé sesedavé pohyby vzduchu (s rychlostí obvykle 0.1 m/s), které způsobují rozpouštění oblačnosti. Pokud vzduch klesá, tak se v tlakové výši suchoadiabaticky otepluje. Teplejší vzduch je schopen pojmout více vlhkosti, a tedy zde bude docházet k odpařování oblačnosti a potlačení její tvorby. 

Můžete si to představit, jako když namíříte fén na orosené zrcadlo. Vzduch z fénu je teplý, tedy schopen pojmout více vlhkosti, a tímto dochází k odpařování zkondenzované vlhkosti ze zrcadla. Podobně to pak funguje při subsidenčních pohybech vzduchu v tlakové výši. 

Ovšem je důležité zmínit, že tlaková výše k nám bude zasahovat jen svým okrajem a postupně bude slábnout a po její přední straně k nám mohou zasahovat okraje frontálních systémů postupujících přes severní Evropu. Tyto frontální systémy však do konce týdne způsobí jen slabé srážky v podobě přeháněk, na horách sněhových. 



Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024