Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Nový rekord v Arktidě: 38°C

21. 12. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 21. 12. 2021 | meteocentrum.cz, WMO
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Světová meteorologická organizace (WMO) oficiálně uznala nový teplotní rekord v oblasti Arktidy: 38°C. Nový rekord v Arktidě: 38°C Zdroj fotografie: 123rf

Tuto teplotu naměřili v ruském městě Verkhoyansk 20. června 2020, nicméně WMO uplatňuje striktní pravidla a přezkoumávání, než podobné extrémy zařadí mezi světově uznané rekordy.

V uvedeném roce Sibiř zasáhla nebývalo dlouhá vlna veder, teplotní průměr za minulé léto se pohyboval až 10°C nad dlouhodobým normálem. Tento extrém způsobil více požárů v oblasti a významný úbytek ledu. Ve stejném roce byl zaznamenán rekord i v oblasti Antarktidy (18,3°C).

Další teplotní rekord čekající na potvrzení je absolutně nejvyšší teplota v Údolí smrti v Kalifornii: 54,4°C z letošního roku. Na finální verdikt si však ještě budeme muset chvíli počkat.



Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024