Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Proč je někdy předpověď více spolehlivá než jindy?

18. 9. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 18. 9. 2021 | mm, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Přesnost předpovědí hodně závisí na meteorologické situaci Proč je někdy předpověď více spolehlivá než jindy? Zdroj fotografie: 123rf

Určitě už jste si někdy všimli, že jsou období kdy předpověď vychází přesně a dny, kdy je její spolehlivost menší. Základem pro předpověď počasí jsou dnes výstupy numerických modelů, které meteorolog ve službě používá pro vytvoření finální předpovědi (spolu s dalšími materiály). Vzhledem k vysoké výpočetní náročnosti modelů a složitosti atmosférických dějů se musí při vývoji modelů zjednodušit některé procesy probíhající v reálné atmosféře. Dalším faktorem je rozlišení modelu, které je obvykle několik kilometrů až několik desítek kilometrů, což neumožňuje předpověď velmi lokálních jevů (například mlha v drobném údolí). 

Jaké situace tedy modelům svědčí a jaké jsou naopak hodně komplikované pro přesnou předpověď? Snadno se předpovídá jasné a klidné počasí, kdy jsou jediným problémem lokální teplotní rozdíly v noci a ráno, kdy se v údolích udržuje chladnější vzduch než na okolních vyvýšeninách. Poměrně dobře se předpovídá i počasí s méně výraznou kupovitou oblačností. Pokud přechází fronta, ale její srážkové pásmo je relativně jednolité a bez bouřek, tak bývá předpověď spolehlivá i v těchto případech.

Naopak, málo pohyblivé zvlněné studené fronty představují velkou výzvu pro numerické modely i meteorologa ve službě. Taková zvlněná fronta může nad daným územím setrvat i několik dní a přinášet vydatné srážky a velké teplotní rozdíly. Dalším klasickým problémem je lokalizace přeháněk a bouřek. I když se přesnost modelů stále zlepšuje, tak detailní určení místa, která zasáhnou bouřky je stále složité. Příčinou je rychlý vývoj kupovitých oblaků a složitý pohyb vzduchu a oblačných a srážkových částic v oblaku. Na druhou stranu už je možné celkem dobře určit jak zhruba budou bouřky silné a v kterých regionech je jejich riziko větší. 

S tím jak se modely stále zdokonalují a máme k dispozici stále výkonnější superpočítače, tak nepochybujeme, že do budoucna budou předpovědi stále přesnější. Nicméně se ukazuje, že 100 % předpovědi třeba na měsíc dopředu se asi nikdy nedočkáme, protože na to je atmosféra příliš složitý systém. 



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024