Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Klimatická změna bude "dražší" než se čekalo

7. 9. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 7. 9. 2021 | mm, meteocentrum.cz;phys.org
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Nová studie naznačuje že dopad na ekonomiku může být vyšší než se předpokládalo. Klimatická změna bude "dražší" než se čekalo Zdroj fotografie: 123rf

V případě klimatické změny se většinou hovoří o změnách v přírodě, nárůstu extrémních jevů nebo o nutnosti omezení emisí CO2 a adaptace na změny. Zajímavým aspektem je ale i ekonomická stránka problému. Podle aktuální studie totiž může být dopad změn na ekonomiku mnohem větší než naznačovala dřívější závěry.

Starší modely počítaly většinou jen s krátkodobými ztrátami způsobenými jednotlivými událostmi jako jsou požáry nebo silné bouře. Podle nové studie mají ale tyto události i dlouhodobý efekt kvůli dopadům na zdraví, úspory nebo produktivitu práce.

Zatímco podle staršího způsobu výpočtu by vlivem klimatické změny bylo globální HDP nižší o 6 % (proti stavu bez oteplování), tak při započítání dlouhodobějších změn se dostáváme až na 37 %, u nepříznivých scénářů až 51 %. Tak jako u jiných predikcí se konkrétní hodnota může u dalších studií lišit, ale i tak je pravděpodobné, že budeme muset současné odhady ekonomických ztrát posunout směrem nahoru.



Dnes v noci existuje velká šance na pozorování polární záře

Dnes v noci existuje velká šance na pozorování polární záře

V noci z pátku na sobotu existuje poměrně vysoká šance na pozorování (i výrazné) polární záře nad českým územím. Skutečnost navíc podpoří malá oblačnost, která se v průběhu noci bude ukazovat spíše lokálně.

10. 5. 2024
Teploty se o víkendu budou pohybovat kolem 20 °C

Teploty se o víkendu budou pohybovat kolem 20 °C

V nadcházejících dnech nás čeká poměrně slunečné počasí s teplotami kolem 20 °C. Teprve od středy by se vlivem brázdy nízkého tlaku měly přidat četnější přeháňky nebo bouřky.

9. 5. 2024