Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Slunce už je nad obzorem více než 13 hodin

4. 4. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 4. 4. 2021 | mm, meteocentrum.cz;suncalc.org
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Denního světla nyní rychle přibývá Slunce už je nad obzorem více než 13 hodin Zdroj fotografie: 123rf

Jarní počasí bývá často nestálé a v některých letech se se zimními projevy setkáváme v březnu i v dubnu. Na jednu věc se ale můžeme v těchto dnech spolehnout a tou je rychlé prodlužování pobytu slunce nad horizontem.

Pokud se podíváme na údaje pro dnešní den (4. dubna) tak zjistíme, že délka dne (myšleno od východu do západu slunce) už na celém území Česka překročila 13 hodin. Protože už jsme se dostali za jarní rovnodennost, tak platí, že den je na severu republiky delší než v jižních okresech. Ve Vyšším Brodě na krajním jihu Čech je den dlouhý 13 hodin a 4 minuty, v severočeském Šluknově je to asi o 5 minut více. 

Časy východu a západu slunce závisí více na zeměpisné délce, tedy na linii východ-západ. V Jablunkově dnes slunce vyšlo v 6:15 a zapadlo 19:21. V západočeské Aši vyšlo až v 6:40 a zapadlo v 19:48. V současných dnech se délka denního světla rychle zvětšuje, Velikonoční pondělí bude o 3-4 minuty delší než neděle. S blížicícm se slunovratem se bude rychlost prodlužování dne zmenšovat až se 21.června trend obrátí a den se začne velmi pomalu krátit. 



Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024