Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Vědci objevili nový zdroj CO2 v Arktidě

10. 2. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 10. 2. 2021 | mm, meteocentrum.cz;phys.org
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Byl objeven další mechanismus, kterým se z tající Arktidy může uvolňovat oxid uhličitý do atmosféry. Vědci objevili nový zdroj CO2 v Arktidě Zdroj fotografie: 123rf.com

Jedním z očekávaných důsledků současné klimatické změny je tání rozsáhlých oblastí dlouhodobě zmrzlé půdy neboli permafrostu. Ten se nachází v rozsáhlých částech Ruska, Kanady a v dalších oblastech, kde je klima dostatečně chladné na to, aby půda přes léto kompletně neroztála.

Tání permafrostu představuje nejen riziko pro budovy a další zařízení, které jsou na něm postavená, ale má i účinky s globálním přesahem. Permafrost totiž obsahuje velké množství organické hmoty (pozůstatky rostlin, mamutů,..), ke které se při roztání ledu získají přístup bakterie. Ty mohou tyto látky rozkládat za uvolnění oxidu uhličitého do atmosféry. Celkově se množství vázaného uhlíku (který se teoreticky může přeměnit na plynný CO2) v permafrostu odhaduje na čtyřnásobek jeho dosavadní produkce lidskou činností. Samozřejmě nehrozí, že by se uvolnil naráz, tání permafrostu postupuje pozvolna z jeho okrajových částí.

Nový objev se týká dalšího mechanismu, kterým se CO2 může z permafrostu uvolňovat. Dosud se předpokládalo, že částice uhlíku vázané na železité minerály se při tání neuvolňují. Aktuální poznatky ze švédské výzkumné lokality ale ukazují, že to tak není a že jisté bakterie dokáží uvolňovat CO2 i z těchto minerálů. Znovu se tak ukazuje, jak složitý je systém vztahů mezi zemským povrchem a atmosférou.



Dnes v noci existuje velká šance na pozorování polární záře

Dnes v noci existuje velká šance na pozorování polární záře

V noci z pátku na sobotu existuje poměrně vysoká šance na pozorování (i výrazné) polární záře nad českým územím. Skutečnost navíc podpoří malá oblačnost, která se v průběhu noci bude ukazovat spíše lokálně.

10. 5. 2024
Teploty se o víkendu budou pohybovat kolem 20 °C

Teploty se o víkendu budou pohybovat kolem 20 °C

V nadcházejících dnech nás čeká poměrně slunečné počasí s teplotami kolem 20 °C. Teprve od středy by se vlivem brázdy nízkého tlaku měly přidat četnější přeháňky nebo bouřky.

9. 5. 2024