Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Současné oteplení není babím létem, to už letos nepřijde

2. 10. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 2. 10. 2020 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Sobotní vysoké teploty doprovodí silný vítr. Současné oteplení není babím létem, to už letos nepřijde Zdroj fotografie: 123rf Pojem "babí léto" zná asi každý. Většina lidí ho má také velmi ráda, protože když už to skutečné léto skončí, upínáme se k němu jako ještě poslední možnost i se zahřát venku před blížícím se sychravým podzimním obdobím a následnou zimou.  Ovšem, co přesně za babí léto považovat, v tom se pohledy lidí trochu liší. Mnozí tak za babí léto označují něco, co jím z meteorologického pohledu rozhodně není.

Správně se jedná o období přibližně na konci září (někdy o něco dříve, jindy později), kdy se vytvoří výrazné tlaková výše nad střední Evropou, po dobu více dní  za sebou panuje slunečné počasí, ráno se někdy vyskytují mlhy, nefouká vítr. Ranní teploty bývají už poměrně nízké, ty denní ale ještě nad 20 °C. Ne každé teplé počasí v září či na začátku října je babím tedy létem. A také platí, že ne každý rok babí léto nastává. A už vůbec ne ve stejný čas. 

Současné oteplení, které vyvrcholí vysokými teplotami v sobotu (kdy může být až ke 28 °C!) není babím létem ani náhodou. Jde totiž o příchod teplého vzduchu na přední straně tlakové výše, navíc bude doprovázený i silným větrem (na část republiky bude nejspíš i vydána výstraha). 

Letos bychom za babí léto mohli považovat přibližně více než dva týdny trvající bezzesrážkové počasí, které již nastaly v půlce měsíce září. Sice nastalo o něco dříve než je zvykem a teploty během něj byly také proto znatelně vyšší (v některých dnech až ke 30 °C), ale z hlediska stavu cirkulace atmosféry splňovaly přibližně definici babího léta. Momentálně už se cirkulace vzduchu dostala do podzimního režimu a krátké oteplení je sice příjemným zpestřením, ale už nikoliv babím létem. To už má pro letošní rok odpracováno.



Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024