Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Zalednění v Arktidě je nyní druhé nejmenší od začátku měření

4. 9. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 4. 9. 2020 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Rozloha ledu byla menší pouze v září 2012 Zalednění v Arktidě je nyní druhé nejmenší od začátku měření Zdroj fotografie: 123rf Rozloha mořského ledu v oblasti Arktidy je důležitým ukazatelem změn klimatu. Pomocí družicových snímků je velmi dobře měřitelná a na teplotní poměry rychle reaguje. Každý rok je zalednění moře nejmenší v průběhu měsíce září, tedy nyní. Roční minimum máme ještě před sebou (bývá zhruba v polovině měsíce), ale už teď je možné vyhodnotit, jak moc zalednění letos ustoupilo.

Aktuální rozloha ledu je nyní na úrovni minima z roku 2016, což byl rok s druhým nejmenším zaledněním. Tato hodnota je nyní překonána. Rekordně nízké zalednění pochází z roku 2012, konkrétně ze 17. září. V ten den plocha ledu na moři činila pouze 3,87 mil. km čtverečních. Toto rekordní minimum letos téměř jistě překonáno nebude, protože aktuální plocha ledu je zhruba 4,1 mil. km. a nedá se čekat, že by v příštích dvou týdnech bylo tání tak výrazné, aby ubylo tolik ledu. 

Výrazné tání se projevovalo hlavně v prvních dvou třetinách letošního července, kdy se rozloha ledu dostala na rekordní minimum pro červenec. Cesta k překonání rekordu se zdála vyšlapaná, ale v srpnu bylo tání výrazně pomalejší než v rekordním roce 2012, takže nakonec letní tání skončí na zmíněném druhém místě. V září už se led stabilizuje, na konci měsíce začne moře zase už zamrzat. 

I tak je druhá nejmenší rozloha ledu v historii důkazem, že pokračuje oteplování klimatu v této oblasti a celkový úbytek ledu. Ve srovnání s 80. lety 20. století je nynější rozloha mořského ledu v Arktidě asi o 40 % nižší! Má to samozřejmě velké dopady na celý zdejší biotop. Nedostatek ledu například nesvědčí ledním medvědům, kterým se tak zmenšuje plocha pro jejich standardní život.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024