Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Během nejtvrdších opatření klesly globální emise o 17 %

22. 5. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 22. 5. 2020 | mm, meteocentrum.cz; phys.org
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Lokálně byl pokles ještě větší. Během nejtvrdších opatření klesly globální emise o 17 % Zdroj fotografie: 123rf

O tom, že se nám během omezení pohybu zlepšila čistota vzduchu jsme už informovali. Nyní se můžeme seznámit i s výsledky studie vydané časopisem Nature Climate Change. Její autoři se věnovali tomu, o kolik se nám snížily emise oxidu uhličitého (CO2).

Největší propad ve srovnání s minulým rokem se projevil počátkem dubna - právě o 17 %. Emise se tak dostaly se tak na úroveň na které byly naposledy v roce 2006. Zajímavé je že jedna z nejviditelnějších změn - omezení letecké dopravy - se na poklesu podílela jen 10 %.

Jiné výzkumy na toto téma ukázaly, že konkrétní města snížila své emise CO2 mnohem výrazněji než je globální průměr. Třeba v Londýně dosáhl pokles 59 % nebo v Helsinkách o 40 %.

Jaký bude pokles za celý rok ukáže až vývoj v dalších měsících, podle různých scénářů se očekává 4 až 7 %. Na první pohled to nejsou špatná čísla, ale pokud se další rok vrátí emise k normálu, tak se tento výkyv prakticky ztratí. Nebo můžeme současnou krizi využít k úvahám o tom, jak snížit naše emise i bez omezování pohybu a dalších restriktivních opatření...



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024