Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Obsah tepla v oceánech stále roste

13. 1. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 13. 1. 2020 | mm, meteocentrum.cz; the Guardian
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
V roce 2019 bylo ve svrchních vrstvách moří uloženo nejvíce tepla od začátku měření. Obsah tepla v oceánech stále roste Zdroj fotografie: 123rf

Při sledování klimatické změny se většinou pozornost upírá na teplotu vzduchu. Přitom více než 90 % naakumulované energie se ukládá do vod světového oceánu. Navíc jeho teplota méně podléhá krátkodobým výkyvům a lépe umožňuje číst dlouhodobé trendy.

Rok 2019 nebyl žádnou výjimkou, posledních pět let by se srovnalo na prvních pět příček. V posledních 33 letech (1987-2019) byla akumulace tepla v mořské vodě čtyři a půl krát rychlejší než v předcházejícím, stejně dlouhém období.

Profesor Abraham z univerzity v Minnesotě (jeden z autorů studie) předpokládá, že teplejší oceány povedou ke změně srážkového režimu a ke větší intenzitě srážek. Znovu to tak ukazuje jak je klimatický systém Země propojený a změny v oceánech mohou ovlivlit i vnitrozemské oblasti, jak je Česko.
 
Kromě atmosféry se ohřev vody projevuje i v oceánech samotných. Teplejší voda ve formě "mořských vln veder" poškozuje podmořskou vegetaci a škodí i korálům.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024