Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Zmizí slavné Benátky časem zcela pod vodou?

23. 11. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 23. 11. 2019 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Aktuální povodně nastiňují chmurnou budoucnost historického města... Zmizí slavné Benátky časem zcela pod vodou? Zdroj fotografie: 123rf V médiích se v posledních dvou týdnech objevují informace o záplavách v italském městě Benátky, jedním z největší turistických magnetů na světě. Teď v neděli přichází už třetí vlna v tomto měsíci, která zaplaví ulice města. Povodně se v tomto městě tradičně objevují v podzimním a zimním období, na tom není nic neobvyklého. Problém je, že povodně jsou ve městě stále častější a vyhlídky do budoucnosti nejsou zrovna růžové...

Město se totiž postupně potápí pod hladinu moře. Nachází se na ostrově uprostřed laguny, přičemž celá oblast se propadá díky tektonickým pohybům, navíc je propad podpořen nešetrnými stavebními zásahy v oblasti během 20. století. Do toho se přidává pozvolný nárůst vodní hladiny moře v důsledku oteplování klimatu na Zemi. Za posledních sto let tyto faktory dohromady způsobily pokles města oproti hladině moře asi o 30 centimetrů. Situací, kdy voda zaplaví zdejší ulice, náměstí a budouvy, je proto čím dál více. A dalších desítkách let bude trend pokračovat. Odhaduje se, že na konci 21. století by už byly Benátky pod vodou po většinu času!

Zdánlivě tak město spěje pomalu k neodvratnému konci. Postupně se stane neobyvatelné, a časem bude už jen výjimečně přístupné suchou nohou, a později zmizí pod hladinou úplně. Jenže turistická a kulturní hodnota města je enormní, a tak se Itálie už po povodních v roce 1966 rozhodla prohlásit záchranu Benátek za národní zájem. Později vznikl projekt "Mojžíš", jakási soustava bariér, která v případě zvýšení vodní hladiny zabrání mořské vodě v průniku do města. Po mnoha odkladech se začalo stavět v roce 2003, původně mělo být hotovo v roce 2011, ale dodnes není stavba dokončena. Nyní se dostavba ochrany jeví reálná v roce 2022.

Mojžíš nejspíš město na nějaký čas ochrání, ale jelikož se město bude nejspíš dál propadat a hladina moře dál růst, časem tyto zábrany nebudou stačit. Bude třeba vymyslet nový plán, časem nejspíš úplné obehnání města protipovodňovými hrázemi. Náklady by byly sice obrovské, ale Italové zřejmě Benátky potopit nenechají. V Nizozemsku žijí lidé čtyři metry pod hladinou moře, takže v tomto směru je inspirace možná. 

Je tedy stále velká šance, že o Benátky jen tak nepřijdeme. I když přirozenou cestou by brzy dokráčely ke své zkáze...






Teploty se o víkendu budou pohybovat kolem 20 °C

Teploty se o víkendu budou pohybovat kolem 20 °C

V nadcházejících dnech nás čeká poměrně slunečné počasí s teplotami kolem 20 °C. Teprve od středy by se vlivem brázdy nízkého tlaku měly přidat četnější přeháňky nebo bouřky.

9. 5. 2024
Antarktida zažívá neobvykle chladné podzimní období

Antarktida zažívá neobvykle chladné podzimní období

Jižní polokoule se právě nachází uprostřed podzimu a už nyní klesají teploty na Antarktidě až k -80 °C. Neobvykle chladné počasí zažívá i Jižní Amerika a Nový Zéland.

8. 5. 2024