Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Konec týdne bude ve znamení postupného oteplování

15. 8. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 15. 8. 2019 | ka, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Nejsušší bude sobota, nejteplejší pak neděle. Konec týdne bude ve znamení postupného oteplování Zdroj fotografie: Zuzana Kluková

Přemýšlíte-li, co podniknete o víkendu, jistě se vám bude hodit stručné shrnutí počasí, které v Česku na konci tohoto týdne předpovídáme.

V pátek lze očekávat hodně proměnlivou oblačnost. Převážně by mělo být polojasno, ve večerních hodinách se však na západě zatáhne, zatímco ve zbytku území naopak může být obloha až jasná. Přeháňky na většině území snad potěší alespoň zahrádkáře, nejvíce by přitom mělo pršet na severovýchodě, kde se očekává srážkový úhrn až 13 mm. Ranní teploty by tentokrát neměly klesat pod 10°C, na druhou stranu maxima by se měla sotva přiblížit 24°C.

Sobota by na tom teplotně měla být podobně, teplota vystoupí nejvýše k 26°C, a to v Pardubickém kraji a na jižní Moravě. Vybíráte-li den na výlet, bude sobota nejlepší, nejen kvůli zcela ojedinělým srážkám, ale také spíše slabému větru. Příjemná může být také převážně oblačná obloha.

Nejteplejším dnem by měla být neděle, teploty by se místy mohly dostat i přes 30°C, nejen v Pardubickém a Jihomoravském, ale také Středočeském kraji. Obloha bude sice spíše polojasná až oblačná, přes den však lze přechodně očekávat i jasno. Tropický den by měl zakončit příchod studené fronty od západu, která v odpoledních až večerních hodinách začne přinášet do Čech další déšť. Ochlazení do dalšího pracovního týdne by však mělo být spíše postupné.



Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024