Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Oteplující se klima v Česku postupně změní i naši krajinu

4. 7. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 4. 7. 2019 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Na přirozeně rostoucí palmy si ale nějaký čas počkáme... Oteplující se klima v Česku postupně změní i naši krajinu Zdroj fotografie: meteocentrum.cz Loňské léto bylo rekordně teplé, letos jsme zažili rekordní vedra v červnu. Poslední roky nám patřičně ukazují, že české klima se výrazně otepluje. Oteplení oproti např. době před 50 lety už se pohybuje kolem 2 °C. Samozřejmě, teplé počasí je stále střídáno studeným, ovšem přece jen statistiky ukazují, že ty teplé dny a týdny jsou stále teplejší a ty studené jsou stále méně studené.

Množství srážek sice neubývá, ale v důsledku rostoucích teplot přestávají stačit - v zimě se méně drží sníh, na jaře krajina rychleji vysychá a v létě už není z půdy kde brát. Je jasné, že měnící se klima se podepisuje i na podobě přírody. Upřímně řečeno, přirozené krajiny v Česku mnoho stejně už dávno nemáme. Přirozeně by se v Česku na celém území vyskytoval les, který by byl cca do 700 metrů nad mořem listnatý a ve vyšších polohách jehličnatý. Takové krajině naše podnebí tradičně vyhovovalo.

Rostoucí teploty a potažmo vážnější sucho mají a do budoucna hlavně budou mít za důsledek proměnu přirozené krajiny. Listnaté lesy se budou a už i mají tendenci posouvat do vyšších výšek až nad 1000 metrů, jehličnaté tedy budou vytlačovány postupně jen do nejvyšších poloh českých hor. Pokud by se klima ještě více oteplilo, což je reálné, mohlo by v nížinách docházet k další proměně. Listnaté lesy by ustupovaly stepím (tedy jakýmsi loukám), jaké známe u Maďarska. Tedy vznikalo by přirozené bezlesí!

V některých místech, třeba ve městech, by se mohly usadit i tzv. tvrdolisté lesy, které jsou přirozené pro oblast Středozemního moře. Jde o palmy, cedry, korkové doby, olivovníky... Těm nevadí horké suché léto, ale potřebují mírnou vlhkou zimu, kdy zůstávají zelené, mají celoroční listění. Pokud je zima suchá nebo se v ní vyskytují mrazy, spíše vzniká ona maďarská step. Oteplování klimatu v našich podmínkách by zřejmě spíše mělo tendeci směřovat ke stepím než k tvrdolistým lesům. 

Krajina se v důsledku změn klimatu mění pomaleji než klima samotné - stávající vegetaci trvá nějakou dobu než odumře a nová vegetace zase potřebuje nějaký čas na přestěhování se z teplejších oblastí. Jde spíše o pomalé vytlačování jedné vegetace jinou, která lépe snáší vyšší teploty a sucha. Palmy zatím v Česku neporostou, na to by se klima muselo ještě oteplit dost výrazně. Co je mnohem reálnější - stávající listnaté lesy budou na jaře dříve získávat olistění, a pak ho budou možná ztrácet dřív v důsledku letního sucha, než příchodu podzimu. 

Vše bude samozřejmě záviset na tom, jak výrazně se ještě klima oteplí. Nynější vyprahlá krajina po suchu a vedrech se ale bohužel s každým stupněm navíc bude stávat více a více českým normálem.



Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024