Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Loňská smrtící vlna veder způsobena klimatickou změnou

24. 6. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 24. 6. 2019 | ka, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Dvě nezávislé vědecké studie přišly na to, že vlna veder z května-června 2018 by nemohla vzniknout bez vlivu člověka na klima naší planety. Loňská smrtící vlna veder způsobena klimatickou změnou Zdroj fotografie: 123rf.com

V Evropě začíná tento týden další vlna veder, která by měla vyvrcholit v polovině týdne a nejvyšší teploty by měl zažít pás od středu Pyrenejského poloostrova přes Francii a Německo do západního Polska. Možná si také vzpomenete na vlnu veder z loňského května-června 2018, která postihla téměř čtvrtinu severní polokoule a vedla k poškození úrody či požárům na mnoha místech v Evropě i Spojených státech. Právě tato událost vedla mnohé vědecké týmy k tomu, aby si položili zásadní otázku – způsobuje současné vlny veder klimatická změna?

Letos nám odpovědi poskytly hned dvě vědecké studie. První tým ze Spolkové vysoké technické školy v Curychu (ETH Zürich), vedený doktorkou Marthou Vogel, se pokusil zodpovědět, jak často by vlny veder podobné těm z r. 2018 nastávaly za podmínek bez klimatické změny. V časopise Earth´s Future publikovali studii, kde vytvořili 3 simulace s klimatem odpovídajícím současnosti, období 1958-1988, kdy již došlo k nárůstu globální teploty, a tzv. pre-industriálním klimatem.

Výsledkem experimentu bylo, že pravděpodobnost podobné vlny veder v r. 2018 je jedna šestina, zatímco v období 1958–1988 byla pravděpodobnost takové vlny veder nulová. Vědci jsou si tak na 99% jistí, že loňská vlna veder by nemohla vzniknout, pokud by nedocházelo ke klimatické změně. Dále jejich studie demonstrovala, že pokud nárůst globální teploty přesáhne 1,5°C vůči pre-industriální době, budou takového vlny nastávat ve dvou ze tří let.

S obdobným závěrem přišla také studie týmu doktora Yukiko Imady publikovaná v Scientific Online Letters on the Atmosphere. Právě v Japonsku byla loňská vlna veder doslova smrtící – údajně kvůli ní zemřelo více než 1000 lidí. Také jejich studie využívala simulací pro porovnání přirozených a člověkem ovlivněných klimatických podmínek a i oni zjistili, že pravděpodobnost této vlny veder bez vlivu člověka byla téměř nulová.

Obě dvě studie kladly důraz na jeden závěr – je velmi důležité, aby se lidstvo pokusilo udržet oteplování do 1,5°C, což byla hodnota doporučovaná v rámci Pařížské dohody. Už při nárůstu o 2°C totiž můžeme podobné vlny veder očekávat téměř každý rok.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024