Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Množství CO2 ve vzduchu je v těchto dnech na historických rekordech

20. 5. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 20. 5. 2019 | ms, meteocentrum.cz, NOAA
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Růst koncentrací nadále zrychluje. Množství CO2 ve vzduchu je v těchto dnech na historických rekordech Zdroj fotografie: 123rf.com Právě v těchto dnech zaznamenáváme každoroční vrchol koncentrace oxidu uhličitého v ovzduší. V sobotu 18. května se dostalo průměrné množství CO2 v atmosféře na hodnotu 409,73 PPM (počet částic z milionu), což je nejvyšší naměřená úroveň od doby, kdy jsme schopni tento jev měřit. Jedná se o průměr z několika stanic umístěných v různých částech světa. Každým dnem už nastane obrat a množství oxidu uhličitého začne klesat. Přes léto ho rostliny více spotřebovávají než uvolňují a tak jeho koncentrace ve vzduchu klesá. Na podzim se situace znovu otočí.

Meziroční růst koncentrace CO2 činí nyní +2,6 PPM. Tempo je to zhruba stejné jako v posledních pěti letech, ale z hlediska minulých desetiletí je aktuální růst od roku 2015 extrémně rychlý, podstatně rychlejší než v minulosti. Koncentrace oxidu uhličitého se za posledních 50 let zvýšila zhruba o 25 %, když ještě na konci 60. let 20. století se pohybovala pod 330 PPM. Na začátku průmyslové revoluce se množství oxidu uhličitého pohybovalo kolem 280 PPN.

Rychle rostoucí množství oxidu uhličitého pro nás není zdravotním problémem - tento plyn naše tělo i samo vyrábí a nijak mu neškodí (v koncentracích které jsou v atmosféře výhledově dosažitelné). Jeho větší množtví mírně podporuje růst rostlin.  Podstatnějším a často zmiňovaným dopadem tohoto plynu je ale skleníkový efekt - zadržování tepelného záření zemského povrchu. Plyn totiž toto záření pohlcuje, a tedy nepouští teplo do vesmíru, nýbrž ho drží v atmosféře a způsobuje oteplování vzduchu. Známé to globální oteplování.

Prognózy klimatologů ukazují, že koncentrace oxidu uhličitého dál rychle poroste. Obrat v trendu je v nedohledu, opatření na zmírnění lidmi produkovaných emisí oxidu uhličitého jsou zatím v plenkách a výraznější dopad mohou mít až v řádu dalších desetiletí. Navíc ve světě je mnoho států, včetně USA, které se k omezování tohoto skleníkového plynu nehlásí.






Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Zima na přelomu let 2023 a 2024 přinesla o 67 % srážek více ve srovnání se zimami 1961-2000. Vzhledem ale k pokračujícímu trendu teplých, a převážně deštivých, zim tomu sněhová nadílka vůbec neodpovídala. Situace s malým množstvím sněhu byla pochopitelně výraznější v nížinách než v horských oblastech.

27. 3. 2024
Nadprůměrně teplé a poměrně slunečné Velikonoce?

Nadprůměrně teplé a poměrně slunečné Velikonoce?

S přibližujícími se velikonočními svátky se začíná potvrzovat velmi teplý ráz počasí, navíc na obloze neočekáváme příliš mnoho oblačnosti. Teploty se budou dostávat i nad 20 °C a není vyloučen výskyt letního dne. Na Moravě a ve Slezsku je ale nutné počítat se silnějším větrem.

26. 3. 2024