Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

V Česku průměrně víc než 30 dní s bouřkami za rok

8. 4. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 8. 4. 2019 | ka, meteocentrum.cz, Journal of Cli
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Nová studie zkoumala výskyt bouřek v Evropě. V Česku průměrně víc než 30 dní s bouřkami za rok Zdroj fotografie: 123rf.com

Ve spolupráci vědců z mnoha evropských zemí vyšla letos v březnu studie o bouřkové aktivitě v Evropě. V práci, která vyšla v mezinárodním vědeckém časopise Journal of Climate, byla zkombinována data z meteorologických pozorování, detekce blesků, numerických předpovědních modelů a hlášení o extrémním počasí, zkoumali výskyt bouřek v letech 1971–2017.

Průměrný počet dní s bouřkou v České republice se podle detekce blesků ukázal být kolem 35 s poměrně malými územními rozdíly, více jich však bylo zaznamenáno v pohraničních horách s Německem a také na Ostravsku. Nejčastěji se v Česku bouřky vyskytovaly v červenci, naopak minimum jich bývá zaznamenáno od října do února. Dnů s kroupami bývalo hlášeno průměrně 5, zde jsou však rozdíly větší – v jižních Čechách šlo průměrně o 8 dní, naopak ve východních Čechách spíše 2–3.

V celé Evropě byly samozřejmě zjištěny značné rozdíly. Nejvíce dní s bouřkou bylo zjištěno v horských oblastech střední a jižní Evropy – kolem Pyrenejí, Alp, Apenin a na Balkánském poloostrově se jich průměrně vyskytovalo 50–70 za rok. Naproti tomu nejméně jich bylo pozorováno nad Irskem a Norskem, kde jich průměrně pozorují méně než 5 za rok. Výrazně se lišila doba kulminace bouřek během roku. Zatímco v Paříži či Budapešti byla zjištěna dvě maxima na začátku června a na konci července, v Aténách byly hodnoty celoročně velmi podobné.

Studie se také zabývala změnou počtu bouřek mezi obdobími před a po r. 1998, nelze však říci, že by obecně v celé Evropě došlo k nárůstu či poklesu. Nárůst v počtu bouřek byl zjištěn nad Atlantikem, Britskými ostrovy, Skandinávií či Balkánem, na druhou stranu oblast kolem Pyrenejí či jižní Německo zaznamenaly pokles. V České republice byl výskyt bouřek před a po roce 1998 velmi podobný.



Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024