Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Oceány pohlcují stále více oxidu uhličitého

30. 3. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 30. 3. 2019 | mm, meteocentrum.cz; noaa.gov
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Nová zpráva mezinárodního vědeckého týmu uvádí, že množství skleníkového plynu absorbovaného oceány se výrazně zvýšilo. Oceány pohlcují stále více oxidu uhličitého Zdroj fotografie: 123rf

Ne všechny emise oxidu uhličitého, které vypustíme do atmosféry tam také zůstanou. Nemalou část pohltí každoročně moře a oceány. A z nejnovějších výzkumů vyplývá, že toto množství se mezi obdobími 1800-1994 a 1994-2007 zvýšilo dokonce čtyřikrát!

Na první pohled to vypadá, že nám tento efekt může pomoci snižovat rychlost globálního nárůstu teploty. To je sice pravda, ale nese s sebou nepříjemné důsledky v podobě okyselování oceánů. To potom komplikuje život korálům a dalším mořským organismům. Některé z nich přitom představují důležitý zdroj příjmů pro pobřežní oblasti.

Navíc je zde ještě jeden problém. I když absolutní množství emisí roste, tak podíl, který oceány pohlcují se zatím drží asi na 31 %. Není však vůbec jisté, jestli tomu tak bude i do budoucna. Neměli bychom proto na tuto brzdu příliš spoléhat, ale snažit se emise snižovat třeba tím, že zítra místo autem pojedeme vlakem nebo půjdeme po svých...



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024