Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Jedno srážkově bohatší období řekám velké zásoby vody neudělalo

26. 1. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 26. 1. 2019 | zk, meteocentrum
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Jeden propršený měsíc nestíhá nahradit dlouhodobý deficit. Jedno srážkově bohatší období řekám velké zásoby vody neudělalo Zdroj fotografie: Petr Hlinomaz

Prosinec 2018 byl měsícem, který byl poměrně bohatý na srážky. Napršelo (nebo nasněžilo) 144 % dlouhodobého průměru 1981 – 2010 a v absolutní hodnotě (bez vztahu k normálu) to byl druhý nejmokřejší měsíc celého roku. Srážkově významný byl také začátek ledna a díky tomu se docela uspokojivě začínala plnit vodní koryta.

Stavy vodních toků ovšem reagují na změny počasí velmi rychle (jinak by prakticky nenastávaly ani povodňové situace) a proto zhruba od poloviny ledna, kdy zavládly sušší dny, jejich průtoky a výšky hladin zase klesaly. Nyní se průtoky nejčastěji pohybují mezi 35 a 80 % průtoku typického pro toto období a výšky hladin některých toků dokonce odpovídají horní hranici pro stav sucha.

Není to sice jako v létě, kdy více než polovina profilů hlásila sucho, ale rozhodně se nedá říct, že by srážky za prosinec a první polovinu ledna toky zazásobily a zahojily tak dlouhodobě kumulovaný deficit. Je tedy na místě radovat se z každého srážkově bohatého dne nebo týdne, neboť přírodě to pomůže, ale chtělo by to mnohem víc než jen průměrné srážky nebo jeden nadprůměrný měsíc.



Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024