Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Krása nebo hnus?

19. 11. 2018 | Poslední aktualizace: 00:00 19. 11. 2018 | zk, meteocentrum
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Povídání o sněhu a jeho krásách i strastech, které lidem přináší. Krása nebo hnus? Zdroj fotografie: 123rf.com

Počasí v České republice je velmi různorodé a je jen velmi těžké najít stav, který by se trefil do noty všem. Tomuto požadavku by ještě tak možná odpovídaly polojasná obloha a teploty mezi 20 a 25 °C, ale kdyby takto bylo celý rok, vypadala by zdejší krajina úplně jinak. Někteří tedy preferují letní vedra, jiní zase zimu a sníh, někomu vadí déšť a někdo se na něj těší, a tak prakticky v každém ročním období slýcháme „stížnosti“ na to, jak je to počasí hrozné... My si však myslíme, že každé počasí má svoje kouzlo a kromě toho má také důležitý význam pro přírodu! Zaměřme se nyní hlavně na sníh, který je v těchto dnech aktuální.

Věříme, že když spousta z nás pozoruje sníh jenom z okna a ví, že ten den ani nemusí ven, má z něj převážně pozitivní pocit. Je to přeci nádherné, když místo šedivých zaprášených silnic všude leží krásně bílý sníh a i střechy domů, stromy, kopce a prostě celá krajina získají mnohem malebnější vzhled!

Pak ale přijde ta realita, kdy je potřeba do zasněžené krajiny vstoupit. Některým se to nelíbí, protože už si představují, jak jim bude zima, jak budou muset opatrně našlapovat, aby jim to neujelo, a nebo jak budou zase odhazovat sníh z chodníku a odmetat jej z auta. Je to ale spíše o psychice, neboť pokud je dostatek času, všechny tyto věci se dají bez stresu zvládnout a dokonce je možné si je užít! Odhazování sněhu je možné vzít jako prospěšnou sportovní aktivitu, při pomalé chůzi se dá zaposlouchat do relaxujícího jemného křupání pod podrážkami a při pohledu na právě postaveného sněhuláka je možné mít radost z toho, že se jeho tvůrci při stavění bavili (nebo vedle něj postavit vlastního). A proti zimě je pomoc jednoduchá: dobré oblečení a včasný návrat do tepla, kterého si pak o to víc vážíme!

Sníh a led samozřejmě skýtají i některá objektivní nebezpečí, která už byla částečně naznačena. Při jízdě autem můžeme třeba dostat smyk, ale tomu se dá do jisté míry předcházet patřičným snížením rychlosti jízdy. Nebezpečná může být také velká hmotnost sněhu, je-li ho více, kvůli které pak může například spadnout chatrná střecha. Takové události se ale stávají jen výjimečně.

Naproti tomu sníh skýtá nepřeberné množství sportovního vyžití jako jsou lyžování, snowboardování, běžkování nebo pro menší sáňkování. Některá z těchto aktivit snad alespoň v mládí všechny z nás bavila a když už je třeba nemůžeme provozovat, můžeme na ně alespoň s nostalgií vzpomínat.

Kromě těchto významů a vlivů sněhu pro lidi, plní sníh v přírodě velmi důležitou roli pro rostliny, které chrání před velkými mrazy. Sníh sice je studený, ale zároveň funguje jako skvělý tepelný izolant a je-li ráno například -15 °C, všechny povrchy pod sněhem mají teplotu třeba jen lehce pod nulou.

Sníh k České republice zkrátka patří a zimu úplně bez něj si ani v nížinách neumíme představit. I pokud ho zrovna nemilujeme, zkusme myslet hlavně na ty hezké věci, které přináší, a jeho nepříjemným vlivům na naši fyzickou i psychickou pohodu předcházet. A pokud ani to nedokážeme, mysleme na to, jak je prospěšný právě pro tu přírodu.



Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024