Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Západ Kanady trápí lesní požáry

22. 5. 2023 | Poslední aktualizace: 09:00 22. 5. 2023 | Michael Matějka,meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Vlivem požárů dochází ke značnému zhoršení kvality ovzduší Západ Kanady trápí lesní požáry Zdroj fotografie: 123rf

Letošní jaro přináší na západ Kanady převážně suché a horké počasí. To na jednu stranu může být příjemné, na druhou stranu však dochází k rychlému vysychání zdejších lesů. Ve vyschlé krajině se potom rychle šíří lesní požáry.

Zasaženo je rovnou několik provincií - Alberta, Britská Kolumbie, Saskatchewan a Severozápadní Teritoria. Zatím ohně zasáhly plochu kolem 5 tisíc kilometrů čtverečních (rozloha srovnatelná s Olomouckým krajem). Požáry se snaží zvládnout několik tisíc hasičů a dalšího personálu. Povolána byla i pomoc ze zahraničí.

Požáry nepředstavují problém jen v místech jejich výskytu. Jedním z důsledků je velký objem kouře, který se šíří nejen v Kanadě, ale i v části Spojených států. Několik oblastí v USA vydalo varování právě před znečištěným ovzduším a doporučilo omezit náročné venkovní aktivity.

 



Na řadě míst na od pondělí napršelo i přes polovinu běžného květnového množství srážek

Na řadě míst na od pondělí napršelo i přes polovinu běžného květnového množství srážek

Během pondělí zasáhly velkou část našeho území silné bouřky s kroupami a vydatnými srážkami. Na jihu Čech se dokonce zřejmě vyskytlo slabé tornádo.

7. 5. 2024
Začátek týdne přinese hodně srážek a ochlazení

Začátek týdne přinese hodně srážek a ochlazení

Po víkendu, který byl na většině našeho území teplotně nadprůměrný, nás čeká výrazná změna. Krátce se ochladí na podprůměrné teploty a během dneška a zítřka bude na některých místech i vydatně a trvale pršet.

6. 5. 2024