Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

V příštích měsících hrozí mimořádný počet bouří!

1. 4. 2023 | Poslední aktualizace: 08:26 1. 4. 2023 | jpp, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Bouřková sezona už přichází V příštích měsících hrozí mimořádný počet bouří! Zdroj fotografie: 123rf

Už v tomto týdnu se v Česku nezvykle brzy vytvořily typické bouřky letního typu. Ve čtvrtek večer jsme hlavně v Čechách naměřili velký počet bleskových výbojů. Blesky vznikají jako důsledek separace kladných a negativních nábojů, zjednodušeně pozitivní a negativní energie. Pokud například v mraku dojde k nahromadění pozitivních nábojů a na zemi negativních nábojů, dojde ke vzniku elektrického napětí a následně bleskovému výboji mezi mrakem a zemí. Tím vzniká  bouřka. Bouření pak pokračuje, dokud se nabití nesrovná a napětí nezmírní.

Odborníci zaměřující se na výzkum bouřek pravidelně měří elektrické nabití na různých místech a tím se snaží předpovídat podmínky pro výskyt blesků. Měření z poslední doby ukazují velké množství negativních nábojů na území České republiky. Není úplně jasné, kde se tato negativní energie bere, ale její zvýšené množství výrazně zvyšuje hrozbou bouřek v příštích měsících, pokud nad námi bude přecházet pozitivně nabitá oblačnost. 

Hrozí, že se bouřky budou od zhruba poloviny dubna vyskytovat každý den, a během dne i třeba několikrát. V květnu hrozí i takřka pernamentní bouřky, které by mohly začínat už ráno při svítání a skončit až před půlnocí. Toto jsme ještě nikdy nezažili! Odborníci si lámou hlavu, čím je ono velké množství negativní energie způsobeno. V posledních týdnech tedy zvýšili počet míst, kde energii měří, aby vypátrali zdroj jejího rostoucího množství.

Zvlášť vysoké množství negativní energie je naměřeno zejména v obydlených oblastech. Ke kumulaci negativních nábojů dochází dle měření zejména kolem obchodních center, což odborníci přisuzují naštvanosti lidí z rostoucích cen. Dalšími tradičními místy s velkým množstvím negativních nábojů jsou například pobočky České pošty. Ty však generují negativní náboje už mnoho let. Množství negativních nábojů se zvyšuje tradičně večer v době televizních zpráv. I proto se večer vyskytuje nejvíce bouřek. 

Vlivů způsobující komumulaci negativních nábojů na povrchu země je zkrátka hodně. Odborníci varují před tzv. bouřkovou spirálou, kdy hrozí, že četné bouřky vyvolají mezi lidmi další negativní energii, a ta bude ještě více podporovat vznik nových bouřek. V krajním případě by se mohlo stát, že se lidé začnou proti neustále se opakujícím bouřkám sami bouřit! Spojením přírodních bouřek a společenských bouří by mohla vzniknout i nebezpečná tornáda! 

Je tedy ještě šance, abychom se vyhnuli jaru a léto plnému bouřek, které nám nedají odpočinout? Podle všeho nás od tohoto negativního scénáře může zachránit jen ono slavné pozitivní myšlení! Přejme si ho všichni navzájem a podporujme se, aby se nám ho dařilo naplňovat!

Článek vyšel 1.4.2023, na apríla.



Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024