Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Nejstudenější rána této zimy, Šumava měla skoro -30 °C!

8. 2. 2023 | Poslední aktualizace: 09:05 8. 2. 2023 | Martin Štros, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Příčinou bylo vyjasnění, nyní už se bude oteplovat Nejstudenější rána této zimy, Šumava měla skoro -30 °C! Zdroj fotografie: 123rf

Nejnižší teploty naměřené v této zimě hlásí v posledních dnech Šumava. V úterý ráno bylo na stanici Kvilda-Perla extrémních -29,8 °C! Klasická mrazová kotlina byla sice nejstudenějším místem, ale extrémní mráz panoval i na dalších lokalitách a to nejen na Šumavě. Minima okolo -25 °C byla nahlášena také z Jizerky, Orlického záhoří či Jelení v Krušných horách, tedy dá se říci, že mrzlo napříč republikou. Mimo hory byla ranní minima výrazně mírnější, ale i tak výrazně mrzlo a denní teploty se pohybovaly okolo -10 °C

Středeční ráno bylo jen o chlup teplejší, resp. v Čechách byly teploty opět velmi mrazivé, ale o něco vyšší jsme zaznamenali na Moravě (ze místy minima nepoklesla pod -5 °C). Mrazové kotliny v Čechách znovu ohlásily mráz pod -20 °C, stanice Kvilda-Perla zase vyhrála, tentokrát "jen" s -28 °C. Znovu silně mrzlo i v Jizerských, Orlických a Krušných horách. Zatímco v těchto místech šlo o nejstudenější noci této zimy, v nižších polohách tak tak úplně neplatilo. Zde byly nižší teploty často zaznamenány už v polovině prosince. 

Pod vlivem tlakové výše nad střední Evropou se v našem regionu v minulých dnech vyjasnilo, a k tomu zde ještě přetrvávala studená vzduchová hmota. Silné mrazy hlásí z posledních dnů i okolní země, zejména na východ a jihovýchod od nás. Také na Slovensku naměřili četné dvacetistupňové mrazy, takto nízké teploty pak zažil i Karpatský oblouk, tedy zejména Rumunsko. V dalších dnech se budou noční a ranní mrazy už výrazně zmírňovat. Je pravděpodobné, že v tomto roce šlo o poslední takto silný mráz.



Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024