Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

U Velkých jezer v USA napadly skoro dva metry sněhu!

21. 11. 2022 | Poslední aktualizace: 00:00 21. 11. 2022 | Michael Matějka, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Extrémně vydatné sněžení bylo nicméně poměrně lokálním jevem U Velkých jezer v USA napadly skoro dva metry sněhu! Zdroj fotografie: 123rf.com

Obyvatelé východního okolí Velkých jezer na východě Spojených států znají velmi dobře tzv. jezerní efekt (lake effect). Jde o velmi intenzivní sněžení, které se v těchto místech může vyskytnout, pokud přes relativně teplou jezerní vodu proudí mrazivý vzduch. Proudící vzduch nabírá nad jezery vlhkost, stává se méně stabilním a v důsledku přináší velké množství nového sněhu v okolí jezer. 

Právě tento efekt stál za mimořádnými úhrny nového sněhu ve státě New York v posledních dnech (netýkají se ale samotného města New York). Nejvíce sněhu napadlo v okolí města Buffalo u jezera Erie a v oblasti východně od Watertownu u jezera Ontario.

V nejvíce zasažené oblasti Orchard Park jihovýchodně od Buffula nasněžilo těžko uvěřitelných 195 cm sněhu během 48 hodin, poblíž Watertownu spadlo až 183 cm. V důsledku sněhové bouře byl v Buffalu vyhlášen zákaz cestování, omezena byla i letecká doprava. Vysoké úhrny i přes 60 cm byly hlášeny i ze západní části Velkých jezer. Na druhou stranu jsou v regionu i místa kde sněžilo jen minimálně, vydatnost sněžení je za těchto situacích velmi závislá na směru větru a dalších podmínkách.



Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024