Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Česko je nyní oázou Evropy, okolní země trpí suchem

13. 7. 2022 | Poslední aktualizace: 00:00 13. 7. 2022 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Velmi kritická je situace i na Slovensku Česko je nyní oázou Evropy, okolní země trpí suchem Zdroj fotografie: 123rf

Poměrně deštivý a chladný začátek prázdnin zachránil naši krajinu od rozvinutí sucha. Mapy půdní vlhkosti vypadají nyní velice pozitivně - většina Česka nyní netrpí suchem a nebo je sucho jen mírné. Zajímavá je situace hlavně v Jihočeském kraji a jižní polovině Středočeského kraje, zhruba od Prahy na jih. Zde je nyní vody v půdě naopak abnormálně vysoké množství a půda je nasycena vodou téměř ze 100 procent. V této oblasti nyní ve velkém rostou houby v lesích, je ideální chvíle na ně vyrazit. Na Moravě je situace přece jen horší, zda krajina má mírný deficit srážek, ale není to nic mimořádného, na co by příroda nebyla zvyklá. 

Zatímco v Česku nás nyní sucho netrápí, nedaleko od nás je všechno jinak. Na Slovensku je situace se suchem mnohem horší, a vůbec nejvíc sucho zasáhlo východ země kolem Košic. Projevuje se i v sousedním Maďarsku. Řeka Tisa, která pramení na Ukrajině, ale je významně ovlivněna přítoky řeky z východního Slovenska, nyní dosáhla rekordně nízkého průtoku. A to je ještě stav vody v řece vylepšován zvýšeným odtokem z přehrad, které se snaží zajistit průtok nutný pro přižití vodních živočichů. Jiank by řeka téměř vyschla!

Ještě horší situace se suchem se odehrává v jiných zemích Evropy, zejména pak v severní Itálii. Řeka Pád je také téměř vyschlá a v jejím okolí se s velkým suchem potýká zemědělci, ale omezováni jsou i běžní obyvatelé. Byly vydány zákazy používání vody na méně důležité účely jako je například zalévání trávníků. Na noc se zde voda lidem dokonce úplně vypíná, aby se ušetřila. Úroda v oblasti je téměř zničená, neboť mnohé plodiny zkrátka uschly. Jde přitom o evropsky významnou zemědělskou oblast.

Česko se tak nyní může těšit z poměrně šťastné situace, kdy je v naší zemi poměrně solidně zalito a zeleni se daří, na rozdíl od mnoha jiných částí Evropy. Stali jsme se dočasně zelenou oázou. Úroda na našich polích bude letos díky tomu poměrně dobrá, nicméně potraviny to nezlevní, protože celoevropsky bude produkce nízká, také s přičiněním výše zmíněného sucha. 



Netypický východní vítr a sucho zvyšují riziko požárů

Netypický východní vítr a sucho zvyšují riziko požárů

Na pátek je vydána i výstraha, i když extrémní síly vítr dosahovat nebude. Díky neobvyklému směru ovšem může v některých oblastech, kde na něj nejsou zvyklí, překvapit.

15. 5. 2024
Aktivita klíšťat je mimořádná

Aktivita klíšťat je mimořádná

Aktivita klíšťat je vzhledem k příhodnému počasí mimořádná. V úterý a ve středu očekáváme pátý stupeň z pětistupňové škály na většině území Česka. Silné je také zastoupení pylů v ovzduší.

13. 5. 2024