Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Na jižní Moravě se včera pravděpodobně vyskytlo tornádo

14. 6. 2022 | Poslední aktualizace: 00:00 14. 6. 2022 | dt, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Podle velkého množství svědectví a videí obec Lanžhot na jižní Moravě zasáhlo během včerejšího dne tornádo. Na jižní Moravě se včera pravděpodobně vyskytlo tornádo Zdroj fotografie: 123rf

Podle předběžných informací se pravděpodobně mělo jednat o tornádo o síle F1. Rychlosti větru v takovém tornádu dosahují 117/180 km/h, jedná se tedy už o slušné hodnoty, které mohou napáchat mírné škody. Například jsou strhávány střešní krytiny a jedoucí auta vytlačována ze silnic. 

Tornádo se vyskytlo v souvislosti s dlouhožijící bouřkovou celou, která vznikla v oblasti u Prahy a putovala až na jižní Moravu. Vzhledem k dlouhé životnosti bouře a radarovým příznakům, můžeme tvrdit, že se jednalo o pravděpodobnou supercelu. 

Supercela je bouře, která se vyznačuje rotujícím dlouhotrvajícím výstupným proudem. Jde v podstatě o jednu bouřkovou buňku, která se spojitě obnovuje. Pokud jsou vhodné podmínky, jako například vysoká relativní vlhkost vzduchu, vhodný střih větru do 1 km nad povrchem a existence samotné supercely (spojené s mezocyklonou ve středních úrovních troposféry), může dojít k tvorbě tornáda. 

Aby se jednalo o supercelu musí být potvrzena existence mezocyklony, což je právě rotující výstupný proud ve výškách mezi 3-6 km. Mezocyklona představuje v podstatě malou tlakovou níži s horizontálními rozměry 2-10 km. Tím, že v důsledku rotace ve středních částech mezocyklony klesá tlak, zesiluje se stoupavý proud. A právě interakce mezi stoupavým proudem a sestupným proudem vytékajícím z bouře nad zemským povrchem zvyšují potenciál rotace a mohou vést ke vzniku tornáda. 

V tuto chvíli probíhá v Lanžhotu terénní šetření meteorologů. Na základě výsledků z tohoto šetření budeme moct pak s jistotou říct, jestli se zde tornádo opravdu vyskytlo či nikoli.  



Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024