Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Skalnaté pleso zcela vyschlo, Slováci to nepamatují!

7. 11. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 7. 11. 2021 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Už dříve ale na dně občas zůstávala jen malá kaluž vody Skalnaté pleso zcela vyschlo, Slováci to nepamatují! Zdroj fotografie: meteocentrum-gt

Skalnaté pleso je oblíbenou turistickou atrakcí, jde o jedno z nejznámějších slovenských ledovcových jezer. Nachází se u dolní stanice lanovky na Lomnický štít. Je protáhlého tvaru a pokud je napuštěné vodou, má délku zhruba 212 metrů a šířku 85 metrů, dosahuje hloubky zhruba 4 metry. Jeho hladina kolísá dlouhodobě a zejména v posledních letech se stává, že v letním období téměř vysychalo - na dně několikrát zůstávala jen malá kaluž vody, které se říká oko. První listopadový týden ale přinesl vyschnutí i této kaluže a v polovině tohoto týdne se pleso ocitlo bez jediné kapky vody!

Podle zástupců Tatranského národního parku je to poprvé za poslední desítky let, po které je pleso intenzivně sledováno. Zpráva o úplném vyschnutí známého jezera tak Slováky velmi překvapila. Na druhou stranu, oproti stavu v letním období posledních let, kdy zůstala na dně jen malá kaluž, to není velký rozdíl... příčinou vyschnutí jezera je velice suchý podzim, kdy během září a října v Tatrách téměř nepršelo. Pleso je silně závislé na spadlých srážkách, protože leží ve velmi vysoké nadmořské výšce, nepřitéká do něj žádný stabilní potok, je plněné pouze spadlými srážkami v jeho beprostředním okolí.

Je otázkou, zda za vychnutím plesa hledat klimatické změny. Asi příliš ne. Jednak i záznamy z kronik ukazují, že i na začátku 20. století jezero výjimečně vysychalo. Také se však hodně spekuluje o tom, že při stavbě lanovky na Lomnický štít došlo k narušení geologického podloží, kdy se ve skále objevily trhliny, kterými voda z jezera uniká. Jisté je, že Pleso se vodou zase naplní - i když tomu možná bude až na jaře, protože nyní už začalo v Tatrách sněžit a je možné, že se sníh na dně jezera už udrží právě až do jara. Zda se i v dalších letech dočkáme úplného vysychání, nebo šlo letos o výjimečnou událost, už jisté není.

Pokud chcete zdejší jezero navštívit v plné kráse, doporučujeme náplánovat výlet na jarní měsíce, třeba na květen. 






Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024