Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Na severu Itálie řádilo několik tornád

22. 9. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 22. 9. 2021 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Právě nyní zde vrcholí bouřková sezona Na severu Itálie řádilo několik tornád Zdroj fotografie: 123rf.com

S tornádem máme letos opravdu výjimečnou zkušenost, každý si ještě pamatujeme mimořádné tornádo na Hodonínsku na konci června. Toto naše tornádo bylo v letošní sezoně v celé Evropě jednoznačně nejsilnější a nejničivější. V neděli 19. září se ale zajímavá tornádová událost odehrála na severu Itálie. Unikátní byla hlavně v tom, že se zde během odpoledne vyskytlo hned 7 od sebe oddělených tornád! Tři v Toskánsku, tři v Ligurii a tři v regionu Emilia-Romagna. 

Tornáda byla na sobě zcela nezávislá, protože byla spojena s různými bouřkami, kterých se v neděli odpoledne v severní Itálii objevilo poměrně dost. Bouřky dosáhly velikosti tzv. supercel. Kromě silného větru a tornád přinášely také mimořádně silné srážky, nejvyšší úhrn činil 152 mm vody za 1 a půl hodiny! To odpovídá množství vody, které u nás naprší za dva letní měsíce. Byly zaznamenány také kroupy až o velikosti 5 cm.

Sezona možných výskytů tornád a silných bouřek je na jihu Evropy trochu posunutá oproti našim podmínkám - zatímco u nás je vrchol bouřek zhruba v červenci, v oblasti Středomoří je to spíše až v září a říjnu. Může za to skutečnost, že i v tomto období je zde stále ještě silný sluneční svit, k tomu teplá voda, a začínají první vpády studeného vzduchu od severu. Oblast severní Itálie, zejména bavíme-li se o Pádské nížině, má unikátní geografickou polohu obklopenou horami, která vytváří předpoklady pro výskyt silnějších bouřek a potažmo i tornád. 

Přesto se dá říci, že 7 tornád v jednom dni je i pro tuto oblast výjimečná záležitost, která jen podtrhuje letošní velmi divoké léto prakticky v celé Evropě.



Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024