Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Jaké jsou nejvyšší a nejnižší teploty naměřené v ČR v září?

19. 9. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 19. 9. 2021 | mm, meteocentrum.cz;ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Začátek podzimu může přinést vedra i ranní mrazy Jaké jsou nejvyšší a nejnižší teploty naměřené v ČR v září? Zdroj fotografie: 123rf

Září bývá typické mírnými teplotami kolem 15-20 °C, hlavně v první polovině nejsou výjimkou ani letní dny s maximy nad 25 °C. Ale jaký je vlastně rozsah extrémních teplot, které jsme v tomto měsící v Česku pozorovali?

Nejdelší řadu měření, konkrétně od roku 1775 máme k dispozici z pražského Klementina. Zde byla nejvyšší zářijová teplota změřena 5.9.1781, těsně za ní je maximum 32,6 °C z prvního září 2015. Nejpozdější tropický den (maximum alespoň 30 °C) byl naměřen 20.9.1947. Naopak nejnižší  teplota byla pozorována 27. září 1877, kdy se rtuť teploměru zastavila jen sedm desetin stupně nad nulou. V Klementinu tak v září nikdy nemrzlo, nejdřívější mráz se objevil až 4. října. 

Klementinská řada nicméně reprezentuje centrum Prahy, kde hlavně minimální teploty jsou daleko od celorepublikových extrémů. Zatímco v Klementinu v září nikdy nebyla naměřena teplota pod nulou, tak u mnoha míst na horách a ve středních polohách to neplatí. Extrémem jsou v tomto směru horské mrazové kotliny. V jedné z nich, na Horské Kvildě na Šumavě naměřili v září 1997 minimum -10,5 °C. Opačným extrémem bylo 37,4 °C naměřených první den září 2015 v Javorníku



Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024