Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Teploty nad 50 °C přestávají být raritou

14. 9. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 14. 9. 2021 | ms, meteocentrum.cz. BBC
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Oproti minulosti je takových případů ve světě dvojnásobek Teploty nad 50 °C přestávají být raritou Zdroj fotografie: 123rf

Pro středoevropana je téměř nemožné si představit teplotu vzduchu 50 °C ve stínu, protože u nás se v historii nikdy teplota nedostala výrazněji nad 40 °C a většina z nás vlastně vůbec nezažila ani čtyřicítku. Překročení hranice 50 °C je na Zemi velmi vzácným jevem, ale jak ukazuje poslední vydaná studie BBC, tak tato vzácnost se postupně stává stále častější. 

V 80. letech 20. století se pohyboval počet případů překročení teploty 50 °C ve světe okolo deseti za rok. V minulém desetiletí (2010-2019) už to bylo průměrně 26 případů za rok! A přitom už období 80. let je ovlivněno nastupujícím oteplováním klimatu, i když v té době ještě jen nepatrným. Na začátku 20. století se takto extrémní vedra na naší planetě nevyskytovala téměř vůbec. A předpovědi do budoucna ukazují, že počty případů takto mimořádného vedra budou dál narůstat.

A kde se takové teploty nejčastěji dají zažít? Drtivá většina případů je v oblasti kolem Perského zálivu - Arabský polostrov, Irák, Írán, Pakistán... Jen výjimečně se "padesátka" objeví na severu Afriky na Sahaře. Kromě toho se další lokalita, kde se někdy objeví tak velké vedro, nachází v tzv. Údolí smrti v americké Kalifornii. V Evropě jsme zatím případ překonání hranice 50 °C neznamenali, ale zatím nejblíž jsme se ocitli letos v létě, když na Sicílii naměřili 48,8 °C. Naprostou senzací bylo červnové dosažení teploty 49,6 °C v Kanadě. V této zemi bychom vůbec nečekali, že by mohla být padesátistupňová hranice na dosah. 

Oteplování klimatu povede k dalšímu zvýšenípočtu případů s teplotou nad 50 °C, ale u nás ve střední Evropě bychom se toho za našich životů rozhodně dočkat neměli.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024