Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Prudké bouřky zasáhly jižní Moravu, spadlo až 60 mm za hodinu!

16. 8. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 16. 8. 2021 | mm, meteocentrum.cz;ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Bouřky a déšť přináší studená fronta od západu. Prudké bouřky zasáhly jižní Moravu, spadlo až 60 mm za hodinu! Zdroj fotografie: 123rf

Postupující studená fronta přinesla hlavně na Moravu časté srážky a nechyběly ani bouřky. Nejsilnější bouřky jsme v pondělí zaznamenali na jižní Moravě, v oblasti mezi Brnem a Mikulovem. V Brodě nad Dyjí napršelo během pouhé hodiny 60 mm srážek, tedy asi tolik co normálně na jižní Moravě naprší za celý srpen! V Pohořelicích, ležících asi 10 km na sever napršelo 52 mm během dvou hodin. 

Celkové denní úhrny ale budou ještě vyšší. Na jih Moravy z Rakouska postoupilo další pole srážek a úhrn srážek od půlnoci do 22:30 už překročil na obou stanicích 70 mm.  Úhrny nad 30 mm hlásí i několik dalších stanic na Moravě a na Českomoravské vrchovině. V Brně-Žabovřeskách spadlo z odpoledních bouřek a večerního deště zatím 29 mm.

Vydatné srážky se projevily i na některých moravských tocích, řeka Haná ve Vyškově se v podvečer "dotkla" 1. povodňového stupně. V posledních hodinách stoupá i Trkmanka ve Velkých Pavlovicích, ale zatím je pod povodňovými stupni. S tím, jak se během noci dostanou vydatnější srážky na východ Moravy, tak může dojít k dosažení 1. stupně i v okolí Beskyd, jak uvádí výstraha.



Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024