Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Nejbližší dny přinesou silné bouřky!

19. 6. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 19. 6. 2021 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
První se objevily už v sobotu na západě republiky Nejbližší dny přinesou silné bouřky! Zdroj fotografie: 123rf

Vysoké teploty bývají v létě často ukončovány silnými bouřkami a nejinak tomu bude i tentokrát. První bouřky z tepla se objevily už v sobotu v západní polovině republiky, ty však ještě nesouvisely s ochlazováním. Šlo o lokální přeháňky, které dokázaly přinést největší lijáky do západní části Krušných hor, kde stanice Luby naměřila 27 mm srážek. Až okolo 20 mm napršelo ve večerních bouřkách v Pošumaví, zejména kolem obce Nepomuk. Bouřky v sobotu zasáhly menší část Česka. 

Mnohem více jich je nyní před námi! Na další blížící se bouřky už byla vydána i oficiální výstraha. Ochlazování od západu bude relativně pomalé, takže hrozba bouřek bude trvat několik dní. Ty první související s ochlazením čekáme v noci z neděle na pondělí (opět hlavně na západě, hrozí při nich i silnější vítr), velké riziko bouřek bude i v pondělí a úterý odpoledne a večer. Možná se bouřky ve slabší podobě objeví i v dalších dnech. Zpočátku bude silnější v Čechách, postupně se riziko přesune na Moravu a do Slezska, s tím jak bude postupovat i ochlazování. 

Zatím není jasné, kde přesně, v kolik hodin a v jaké síle bouřky udeří, ale je zřejmé, že žádná část Česka jim úplně neunikne. Na konkrétní místa můžou přijít i několik dní po sobě. Poslední třetina června bude srážkově celkově poměrně vydatná a relativně sušší období posledních třech týdnů tím bude vykompenzováno. S postupným snížením teploty se srážky z bouřkových změní na trochu trvalejší, které přírodě více pomohou. 



Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024